Prostreno.cz

Nať z mrkve obsahuje cenné živiny

Ruku na srdce, pokud koupíte mrkev s natí, skončí nať v koši, nebo se ji snažíte ještě účelně zpracovat? Ve většině případů bohužel nať končí v koši, a to je velká chyba, protože okrádáte sami sebe o cenné živiny, které se v nati ukrývají. Máme pro vás hned několik důvodů, proč zelenou nať příště už nevyhodíte.

Jednu dobou dokonce kolovaly mýty o toxicitě mrkvové natě, možná za to mohla její mírně nahořklá chuť, ale jinak na tom není ani zbla pravdy. Naštěstí tento mýtus už je za námi a zelená část mrkve si postupně získává svoje příznivce. Zelenou nať můžete přidávat do polévek, salátů či zeleninových a ovocných šťáv. Poznejte všechny její přínosy a přestaňte sami sebe okrádat.

Skryté živiny

Živiny oranžové části jistě zmiňovat nemusíme, to už máte jistě v malíčku, ale co takhle zelená část. Nať mrkve má opravdu působivý seznam živin včetně vitaminu A, C a K, vápníku, železa. Obsahuje také fenolové sloučeniny, karotenoidy a další stopové množství různých antioxidantů. V neposlední řadě obsahuje dobrý poměr vlákniny – a teď pozor – nemá žádný cholesterol a opravdu jen minimum kalorií. Tak co vy na to, je to ještě málo.

Posiluje imunitní systém

Spolu se známými detoxikačními vlastnostmi, vitaminem C a významnou hladinou antioxidantů přispívá mrkvová nať ke zvýšení imunity. Také chrání vaše tělo před různými infekcemi a cizími patogeny.

Pro zdravé oči

Stejně jako oranžová polovička samotné mrkve, tak i její zelená část nabízí tyto benefity prospěšné pro naše oči. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, jako je lutein, zeaxantin a beta-karoten. Tyto sloučeniny pomáhají chránit sítnici před oxidačním stresem a současně snižují riziko makulární degenerace.

Detoxikace ledvin

Pokud jste příznivci různých zeleninových koktejlů tak nezapomeňte přihodit i snítky mrkvové natě. Zelená část přispívá k detoxikaci organismu, dokáže velmi rychle eliminovat toxiny v těle a přispívá k pročištění ledvin.

Reguluje krevní tlak

Zelená část mrkve také nabízí vysoký podíl draslíku, který v těle působí jako vazodilatátor. To přispívá ke snížení napětí a deformaci v tepnách a cévách, čímž zmírňuje zátěž celého kardiovaskulárního systému a snižuje riziko infarktu a mrtvice.

Zlepšuje trávení

Každá vláknina se počítá a i v zelené části mrkve jí najdeme. Vláknina stimuluje peristaltický pohyb střev a zlepšuje absorpci živin ze stravy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat