Prostreno.cz

Javorový sirup. Poznejte chuť kanadského zlata, kterou obdivují už od dob indiánů

Kanadské zlato neboli javorový sirup je velmi oblíbenou pochoutkou a to nejen v Kanadě, odkud pochází, ale své příznivce má po celém světě. První, co si asi každý z nás vybaví, jsou tradiční palačinky polité javorovým sirupem, ale sirup můžete použít na slazení a ochucování podle libosti. Navíc s sebou přináší i pár zdravotních benefitů.

Javorový sirup má ořechovo-medovou chuť, můžete s ním osladit i kávu a čaj, nebo ho použít při přípravě dezertů. Sirup je oblíbený nejen pro svoji jedinečnou chuť, ale také pro své blahodárné účinky, které již dobře znaly severoamerické indiánské kmeny.

Javorový sirup je skvělou alternativou běžně používanému rafinovanému cukru. Na rozdíl od cukru nám javorový sirup dodává prospěšné živiny a má příznivý vliv na náš organismus. Při používání jako náhrada cukru vám postačí až o třetinu menší množství.

Co obsahuje?

Javorový sirup obsahuje celou řadu minerálů například vápník, železo, hořčík, fosfor, sodík, draslík a zinek. Z vitaminů zde najdete thiamin, riboflavin, niacin a B6. Pro představu jedna čajová lžička obsahuje přibližně 60 kj z toho 4 g sacharidů, 0,04 g bílkovin a 0,04 tuků. Je to sice zdravější alternativa cukru, ale nezapomínejte počítat s jeho kalorickou hodnotou.

Poznejte všechny přínosy kanadského zlata a oslaďte si život zdravě.

Posiluje imunitní systém

Díky obsahu zinku a manganu dodává tělu potřebné minerály pro tvorbu bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obranyschopnosti našeho těla.

Silný antioxidant

Javorový sirup má různé antioxidační vlastnosti, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Antioxidanty jsou pro tělo důležité, protože neutralizují volné radikály a chrání naše tělo před vznikem různých chorob a onemocnění. Některé vědecké studie uvádí, že se v javorovém sirupu nachází až 24 důležitých antioxidantů.

Pro zdravé srdce

Javorový sirup je velmi prospěšný pro naše srdce. Srdce je orgán, který je náchylný k nejrůznějším druhům onemocnění, jako je mozková mrtvice, ateroskleróza a další kardiovaskulární choroby. Přítomnost zinku v těle je jedním z nejlepších způsobů, jak preventivně chránit srdce.Krevní cévy se skládají z různých složek endotelových buněk, které tvoří vnitřní výstelku těchto cév. Přítomný zinek zvyšuje výkon endotelových buněk tím, že je chrání proti poškození způsobenému nadbytkem cholesterolu společně s jinými oxidovanými lipidy.

Sladidlo vhodné pro pány

Konzumace javorového sirupu může také prodloužit mužské reprodukční zdraví. Existují určité minerály, jako je zinek, nacházející se v javorovém sirupu, které jsou užitečné pro zdravý reprodukční systém, zejména pro prostatu. Snížení hladiny minerálů zvyšuje riziko poruch, jako je například rakovina prostaty.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat