Prostreno.cz

Zdravotní účinky jarní cibulky

Už jste si letos konečně dali jarní cibulku? To je moc dobře. Kromě toho, že vám ochutila připravovaný pokrm, jste díky ní posílili kosti a zregulovali cholesterol. Co dalšího s vámi ještě provedla?

Jarní cibulka je takovým poslem tolik očekávaného teplejšího počasí – ostatně, to napovídá už její název. Protože se tento typ cibule sklízí ještě před dozráním, mívá sladší a jemnější chuť. Pro mnohé je také lépe stravitelná, takže žádný div, že je „naťový zelenáč“ tolik oblíbený. Našla si jarní cibulka cestu i do vaší kuchyně? Pak pro vás máme dobrou zprávu – s touto zeleninou přicházejí i úžasné výhody pro zdraví. A vy je můžete čerpat, kdykoli se vám zamane! O kterých přesně je řeč?

Podpora srdečních záležitostí

Jarní cibulka se může pochlubit vysokým podílem antioxidantů, které odvracejí útoky škodlivých volných radikálů. Obsažený vitamin C v neskromném množství zase přispívá k regulaci hladiny cholesterolu. Do latě se vlivem jeho působení srovná i vysoký krevní tlak, což značně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a koronárních potíží. Lahodná prevence srdečních problémů, nemyslíte?

Pevné a silné kosti? Samozřejmě

Kromě zmíněného „céčka“ se v jarním pokladu ukrývá i velké množství vitaminu K. O něm je známo, že je pro zachování kondice kostí naprosto zásadní. Dávejte si tedy cibulku co možná nejčastěji, rozhodně se vám to vyplatí. Spolupráce jmenovaných vitaminů pomáhá při syntéze kolagenu, takže kosti se stávají silnější a odolnější.

Vítaná prevence před rakovinou

Zelená a na pohled svěží cibulka má další skrytý potenciál. Závěry několika nezávislých vědeckých studií se jednoznačně shodují, že některé přítomné sloučeniny obsahující síru, vykazují silné protirakovinové schopnosti. K prevenci rakoviny přispívají i antioxidanty, jež poskytují ochranu buňkám DNA. A když se tyto účinky spojí dohromady, podle vědců se sníží pravděpodobnost rakoviny o 30 %, a to zejména plic, prsu a tlustého střeva.

Ostrý zrak, kterému nic neunikne

Další úžasnou výhodou jarní cibulky je to, že zachovává zdraví očí. Je to proto, že nabízí poctivou dávku vitaminu A i karotenoidů, jmenovitě luteinu a zeaxantinu. Kombinace těchto cenných a prospěšných látek snižuje riziko očních zánětů, šerosleposti a makulární degenerace. Příčinou tohoto onemocnění je poškození oční sítnice v místě nejostřejšího vidění, takzvané žluté skvrny neboli makuly.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com, www.vegetablehealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat