Prostreno.cz

Správné skladování másla

V dnešní době, kdy se kostka másla pohybuje až okolo 50 korun, si mnozí lidé nakupují tento oblíbený mléčný tuk do zásoby – když je náhodou ve slevě. S tím se však pojí rizika skladování. Jak dlouho vám takové máslo vydrží? Sundejte si růžové brýle!

Většina lidí drží své máslo v ledničce. Kde taky jinde? Chladnička je přímo vyrobená pro skladování podobných potravin, nicméně není všemocná. Ani ona neudrží máslo v takovém stavu, aby jej bylo možné použít i za pár dní. Nebo snad týdnů?

Drahá kostka, o kterou nechcete přijít

Existují odvážné názory, že pokud je máslo solené a uzavřené ve vzduchotěsném kontejneru, může ležet mimo ledničku až dva týdny. Oponenti se však chytají za hlavu. Máslo by prý bez chladničky nemělo zůstávat déle než jeden, maximálně dva dny. Co se týče jeho změkčení, například před šleháním, je za „bezpečnou“ časovou hranici považováno sotva několik hodin. (Čerstvé máslo má přitom dobu trvanlivosti maximálně dvacet dnů od data výroby.) Je tomu skutečně tak?

Pokud je vaší kuchyni více než 15 °C, což je zpravidla vždycky, měli byste udržovat máslo v chladu tak jako tak. A pokud již na první pohled působí „unaveně“, je vhodný čas ho vyhodit. Jak vůbec můžete zjistit, že je něco spatně? Prostě a jednoduše to cítíte. Prošlé a zkažené máslo zapáchá, specifikuje ho nakyslost, popřípadě i změna barvy a neurčité skvrny na jeho povrchu.

Jak předejít problémům?

V případě, že si domů donesete čerstvé stolní máslo, skladujte jej ideálně do 6 °C, a to maximálně tři měsíce. Když jej zamrazíte, doba trvanlivosti se prodlouží na 12 až 24 měsíců. Je to však vykoupené sníženým obsahem výživových hodnot, mražení totiž mění chuť másla a obsah vitaminů.

Mějte také na paměti, že se již jednou zmražené máslo rychleji kazí. Je proto vhodné spotřebovat ho co možná nejrychleji. A co dělat, pokud při vaření nebo pečení zjistíte, že se vaše máslo musí vyhodit a již nemáte další? Použijte náhradu v podobě olivového oleje. Ten se totiž nepoužívá jen do salátů!

Skvěle zastoupí funkci másla v koláčích, bábovkách, a dokonce i těstovinových omáčkách. Řiďte se však předepsaným množstvím másla, které vám recept ukládá. Vůči této hodnotě vždy použijte o čtvrtinu méně oleje.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat