Prostreno.cz

Netradiční ryby na talíři. Sáhněte v obchodě po platýsovi

S přícházejícími slunečními paprsky nás to přirozeně láká i k lehčímu jídelníčku. Takovým je třeba středomořská strava, která je plná chutných ryb bohatých na vitaminy a minerály a hlavně cenné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mezi takovéto chutné ryby patří i pakambalala velká neboli turbot či platýs největší. Ochutnáte tuto exotickou rybku?

Pakambala velká je jedním z nejznámějších zástupců z řádu platýsů. Latinsky známá jako Scophthalmus maximus má ploché, asymetrické tělo a může dorůst do délky jednoho metru a váhy 20 kilogramů. Avšak na trhu se objevují jedinci o váze od jednoho do čtyř kilogramů. Při vaření má tato zdravá ryba jasné, pevné, bílé maso a jemnou ořechovou  chuť, která se liší od obvyklé rybí chutě.

Co obsahuje?

Pokud jde o výživu, má pakambala dobrý poměr kalorií a tuku, z nichž 1/4 tvoří nasycený tuk. Tato ryba je také vynikajícím zdrojem bílkovin, selenu, draslíku, hořčíku, vitaminu B12, vitaminu B6, železa a fosforu. Jedná se o velmi zdravýí druh ryby a rozhodně stojí za ochutnání. Třeba na ni narazíte během letní dovolené.

Zdravotní benefity

Ryby a mořské plody dodávají našemu organismu spoustu potřebných látek, pakabala z řady rozhodně nevyčnívá a má hned několik příznivých účinků na lidské zdraví. Tak například zvyšuje imunitu a zrychluje metabolismus, přispívá ke zdraví srdce tím, že je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Přispívá k pročistění krevních cév, tím předchází vzniku aterosklerózy a celkově podporuje zdraví srdce. Dále také zlepšuje mozkové funkce a snižuje tak riziko neurodegenerativních onemocnění.

Jak připravit pakambalu?

Existuje mnoho různých způsobů, jak jíst tuto lahodnou rybku. K nejoblíbenějším patří pečení, smažení, grilování a příprava v páře. Pakambala chutná obzvlášť skvěle, pokud ji připravíme v troubě. Rozdíl chutě je také podle velikosti, pokud vyrazíte do rybárny či na dovolené na rybí trh, vybírejte pakambaly o hmotnosti kolem 3 kilogramů. Na rozdíl od mnoha jiných ryb, konzistence masa zůstává pořád pevná i po vaření, přesto je ryba šťavnatá a chutná.

Pakambala versus platýs

Ačkoli se jedná o ryby příbuzné, přesto se vcelku od sebe liší. Platýs má mírně sladkou chuť a pevnou strukturu. Platýs obyčejně není tak nabitý živinami, jako je pakambala. Ať už se rozhodnete ochutnat platýse nebo pakambalu, pozor, odkud ryby pocházejí! Ryby z nespolehlivého zdroje mohou obsahovat zvýšené množství rtuti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat