Prostreno.cz

Semínka z papáje nevyhazujte. Okrádáte se o cenné živiny

Papája je pro nás stále velká exotika, přesto už má i v našich končinách spoustu příznivců. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto ovoce, rozhodně byste neměli vyhazovat ani semínka. Právě semena jsou zdrojem cenných látek, o které se přece nechcete nechat připravit.

Semena papáje jsou malá, kulatá, černá semínka nacházející se uprostřed plodu. Když rozkrojíte papáju, může se stát, že uprostřed jsou desítky, nebo dokonce stovky těchto černých semen, které většina lidí hází do koše. A to je veliká chyba. Protože jsou nejen jedlá, ale obsahují množství živin, stejně jako mají jedinečnou chuť, díky nimž patří k nejchutnějším ovocným semenúm.

Příště až si budete chtít pochutnat na papáje, můžete semena vyjmout a opláchnout je, protože jsou obvykle pokryta mazlavým povlakem. Jakmile jsou opláchnuta a vysušena, mohou být konzumována tak, jak jsou, případně je můžete použít například k dochucení ovocných koktejlů a smoothie. Mají mírně kořeněnou a pepřovou chuť. Běžně se také semena melou na prášek a využívají se jako koření do salátů, polévek, omáček a dresinků.

Co obsahují?

Semena papáje obsahují překvapivě velké množství živin, včetně vysokého obsahu tuků, bílkovin a hořčíku, stejně jako vlákniny, vápníku a fosforu. Nejdůležitější je však to, že tato semena jsou dobrým zdrojem takzvaného papainu, což je zvláštní enzym těchto exotických plodů, který je velmi úzce spojen se zdravým trávením.

Detoxikují tělo

Studie prokázaly, že tato semena a jejich enzymatické složky pomáhají stimulovat funkci ledvin a snižovat hladinu toxicity v těle. Pro jarní detox jsou jako stvořené.

Zvyšují imunitní systém

Přítomné fenolické sloučeniny a flavonoidy nalezené v těchto semenech budou chránit vaše tělo před cizími patogeny a potenciálními infekcemi.

Tlumí bolest a infekci

Semena papáje se často používají v přírodní léčbě proti bolesti a zánětu spojených s artritidou a jinými chronickými stavy.

Pro lepší trávení

Jak již bylo řečeno i semena obsahují cenný trávicí enzym papain, který reguluje příjem živin a příznivě ovlivňuje peristaltiku střev a podporuje přirozenou střevní mikroflóru.

Prevence rakoviny

Poměrně nový výzkum poukazuje na fakt, že semena papáji mají imunomodulační složky, které mohou potenciálně zpomalit, zastavit nebo zvrátit růst nádorů u některých typů rakoviny.

Zpomalují stárnutí

Přítomné antioxidanty a vitaminy v těchto semenech mohou pomoci zvýšit obranyschopnost tím, že eliminují volné radikály z vašeho organismu. Díky tomu přispívají i k redukci vrásek a zpomalují známky stárnutí.

Možné nežádoucí účinky

Ačkoli mají semena papáje mnoho výhod, u některých jedinců mohou vyvolat i nepříznivé účinky. Semínka mírně snižují krevní tlak, takže pokud berete již nějaké léky na tlak, raději se semínkům vyhněte. Dále jsou tato semena tradičně známa jako mužská antikoncepce, takže pokud se snažíte počít potomka, též se vyhněte jejich konzumaci.





Celkem 9 komentářů

Boleslav
23.01.2023
Bohu
03.01.2023
Fgb gg
26.06.2022
Jadwiga Kameníčková
31.03.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat