Prostreno.cz

Chřest je zelený poklad na talíři

Jedni ho milují, druzí ho nemohou ani cítit. Jedno však takzvanému šparglu upřít nemůžeme, a to, že je jednou z nejvyhledávanějších sezonních lahůdek, kterou si s oblibou na svůj stůl poroučeli již staří panovníci v dobách středověku. Tato velmi zdravá zelenina v sobě skrývá velké množství vitaminů, kyseliny listové, draslíku, zinku, železa a jódu. Působí blahodárně na močové cesty, zažívání, zdraví našich nehtů a vlasů, pomáhá při kožních problémech, cukrovce či akné.

To je jen malý výčet z toho všeho, co špargl s naším tělem umí a proto by neměl na našich stolech chybět. Vyzkoušejte některý z následujících receptů.

Pár tipů pro tu nejlepší chuť

  • Zelený chřest není nutné loupat.
  • Chřest by se měl konzumovat co nejčerstvější, zkuste ho v obchodě ohnout. Pokud je křehký a praská, je to v pořádku.
  • Chřest skladujte v chladničce, zabalený v mokré utěrce.
  • Zajeďte si pro chřest přímo ke zdroji. Na farmách, kde chřest pěstují seženete ten nejkvalitnější, nejčerstvější a za velice příznivou cenu.

Polévka, které neodoláte

Na krémovou polévku budete potřebovat 12 stonků chřestu, 1 jarní cibulku, nejlépe s natí, najemno nakrájenou, 3 lžíce másla (a 1 lžíci na zahuštění), 1,5 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového), sůl a pepř na dochucení, 100 ml smetany na zjemnění.

Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. Máslo rozpusťte v hrnci a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibulku.

Zalijte studeným vývarem, přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut, dokud nezměkne.

Polévku rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Po vložení másla už dále nevařte! Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.

Tak trochu jiný salát

Chřest můžete proměnit i v úžasný salát! Je to snadné, potřebujete jen 100 g anglické slaniny, 250 g zeleného chřestu, 250 g mladého špenátu nebo polníčku, 50 g parmezánu, 4 vejce a pečivo na krutony. Dresing pak připravíte z 1 lžíce olivového oleje, 1 lžičky citronové šťávy a soli.

Nejdříve dokřupava orestujte nakrájenou slaninu. Dejte ji stranou a ve výpeku krátce opečte na menší kousky nakrájený chřest.

Promíchejte ho se špenátovými lístky, přelijte dresinkem smíchaným z oleje, citronové šťávy a soli a ozdobte hoblinkami sýra, překrojeným vejcem, uvařeným nahniličko a nudličkami orestované slaniny. Salát nakonec posypte nasucho opečenými krutony.

Itálie v nové podobě

Patříte mezi milovníky špaget? Pak zapomeňte na klasické červené omáčky a vyzkoušejte následující dobrotu! Potřebujete 250 g špaget, 1 svazek zeleného chřestu, 150 ml smetany ke šlehání, 4 stroužky česneku, 50 g parmezánu a sůl.

Špagety uvařte v osolené vodě, sceďte je a nechte okapat. Chřest omyjte, ale loupat ho nemusíte, pouze odlomte nebo nožem odřízněte dřevnatou část, asi 1 až 2 cm od spodního konce. Výhonky vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Mezitím v jiném kastrůlku přiveďte k varu smetanu s otřeným či rozmačkaným česnekem. Vařený chřest slijte, dobře okapaný nakrájejte na kratší špalíky a spolu se strouhaným parmazánem ho promíchejte se smetanou. Omáčku osolte a opatrně ji smíchejte se špagetami.

Zdroj: www.eatthis.com, www.wikipedia.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat