Prostreno.cz

Artyčoky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, který pomůže při hubnutí

Artyčok (Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) je z mnoha důvodů považován za léčivý. Jeho silná vazba na prevenci vážných stavů, jako jsou onemocnění srdce, z něj dělají všestrannou potravinu. Využijte ho i pro obnovu zažívacího traktu!

Zatímco artyčokové srdce (růžice) je nejrozšířenější a nejčastěji konzumovanou částí artyčoku, listy obsahují nejsilnější živiny. Proto i ty je vhodné zahrnout do svého jídelníčku. Z jakých důvodů?

Antioxidační síla

Artyčoky jsou plné vitálních antioxidantů a fytonutrientů, jako je kvercetin, rutin, kyselina galová a cynarin. Proto mají silnou schopnost bojovat s oxidačním stresem v těle a nahromaděnými volnými radikály. Antioxidanty jsou přesně to, co naše těla potřebují, proto, aby zpomalila nástup onemocnění, která se často projevují ve stárnoucí populaci.

Působení proti kardiovaskulárním onemocněním

Konzumace artyčoků se doporučuje pro snížení nezdravých hladin cholesterolu, zklidnění zánětu v těle a zlepšení toku krve. Lidé s vyššími hladinami cholesterolu jsou více ohroženi rozvojem onemocnění srdce, ale naštěstí silná látka cynarin nalezená v artyčoku je jednou z nejlepších přírodních léků pro opětovné uvedení cholesterolu na zdravou úroveň.

Detoxikace jater a zažívacího systému

Díky jejich schopnosti zvýšení tvorby žaludeční tkáně a detoxikace těla jsou artyčoky vhodné pro obnovu zažívací traktu a optimálního fungování střev. Mnozí lékaři upozorňují, že pokud pravidelně konzumujete artyčoky, zlepšíte zdraví střevní flóry, snížíte příznaky spojené s onemocněním trávicího ústrojí a posílíte imunitu. (Artyčok obsahuje silný antioxidační flavonoid silymarin, který je účinným prostředkem chránícím játra.)

Vynikající zdroj vlákniny, který může pomoci při hubnutí

Artyčoky jsou velmi bohaté na vlákninu, která ovlivňuje řadu důležitých funkcí v těle. Vláknina udržuje trávicí systém v chodu, zamezuje průjmu a zácpám. Studie ukázaly, že konzumace velkého množství rozpustné vlákniny, tedy druh, který se vyskytuje u artyčoků, patří k ideálním způsobům, jak zabránit nebezpečnému viscerálnímu tuku, který se hromadí kolem orgánů a může vést k různým nemocem.

Mimochodem, dieta s vysokým obsahem vlákniny souvisí s udržováním zdravé hmotnosti a také snížením rizika vážných stavů, včetně rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a dalších. Vláknina přitom pomáhá při úbytku hmotnosti, protože má schopnost bobtnat a rozšiřovat se v žaludku a střevech a nasávat tekutinu. Tím vytváří pocit plnosti.

Dobrý zdroj železa, který zabraňuje anémii

Jedna hrst artyčoků zajišťuje zhruba 10 procent denního požadavku průměrného člověka na důležité stopové minerální železo. Zatímco mnoho lidí myslí na živočišné produkty, jako je hovězí maso a vejce, artyčoky jsou také dobrým zdrojem. A zvlášť vyhovují vegetariánům a veganům.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com, www.fitforfun.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat