Prostreno.cz

Jedlé květy po celý rok

Pojídání sušených květů je stará a léty osvědčená tradice, která sahá až do dob věhlasné Římské říše. Měla vždy svoje příznivce, ale s příchodem 20. století tato tradice upadla v zapomnění. Díky dnešní vysoké gastronomii se opět pojídání květin vrací na přední místa vybraných restaurací.

Přinášíme vám osvědčené květinky, které by se mohly zařadit i do vašeho jídelníčku. Proč si nezkusit vysokou gastronomii i u sebe v kuchyni. Vaření samo o sobě přináší mnoho zážitků, tak si zkuste i květinovou rošádu. 

V tomto kvetoucím období nemusejí květiny z vaší zahrádku končit vždy jen řezané ve vázách, ale mohou ozdobit i vaše talíře a misky. Uvidíte, jaká je to krásná zábava. Květy můžete používat jak v syrovém stavu, tak si je také usušením připravit na mimosezonní období. A které květiny se budou skvěle vyjímat na vašem stole? 

Měsíček 

Jeho krásně zlatooranžové květy svojí charakteristickou chutí připomínají šafrán. Až budete připravovat těstovinové nebo rýžové pokrmy rozhoďte přiměřené množství okvětních lístků na každý talíř. 

Violka trojbarevná

Velmi jemná chuť obsažená v silicích jejích květů výborně osvěží sýrové prkénko. Osvěží také měkké sýry, do kterým můžeme i drobné množství lístků přimíchat např. při tvorbě pomazánek. 

Pampeliška

Žlutá královna luk a záhonů nám skýtá dvojí použití v naší kuchyni. Pampeliškové květy krásné ozdobí rýžové pokrmy, díky svojí medové chuti. Používejte do kuchyně jen květy velmi mladé a bezprostředně po sběru servírujte nebo usušte. 

Listy jsou skvělou přísadou do salátů, jen mějte na paměti, že ty pampelišky, které vyrostou na záhonu jsou mnohokrát chutnější než ty, které se objeví na trávníku. 

Zavinutka

Krásné červené květy, které se také nazývají monarchy připomínají svojí chutí dobromysl s lehkou příměsí máty. Uplatnění těchto krasavců najdeme nejčastěji v ovocných salátech a také vyniknou ve směsicích listových salátů. 

Řeřicha

Květy řeřichy překvapí svojí sladce kořeněnou příchutí, která připomíná řeřichu potoční. Pokud použijeme listy této květiny do salátů dodají jim jemně peprnou jiskru a příchuť. 

Šalvěj

Květy mají výrazně jemnější chuť než lístky této kuchyňské bylinky. Pokud budete připravovat pokrmy s fazolemi, kukuřicí nebo také z hub a přidáte malé množství kvítků jemně osvěžíte pokrm. 

Tykev

Květy tykve se nepoužívají v gastronomii v syrovém stavu, pro konzumaci se doporučuje květ osmažit. Tato specialita je vyhlášená především v italské kuchyni. Podle klasického receptu nejprve květy ponoříme do rozšlehaného vaječného bílku, následně pak do strouhanky, do které jsme přidali nastrouhaný parmazán. Poté smažíme obvyklým způsobem. Podáváme buďto samotné např. se směsí listových salátů nebo můžeme použít jako skvělou přílohu k drůbeži či rybě. 

Růže 

Královna květin je vhodná na dezerty nebo saláty, kde používáme větší okvětní lístky. Drobnější lístky poslouží jako ozdoba. Okvětní lístky růží se také hojně používají při výrobě sirupů a džemů 

Důležité upozornění 

Pokud začnete  pojídat či sušit květiny pro konzumaci nikdy k tomu nepoužívejte květy, které byly ošetřeny chemickým postřikem nebo nějakým průmyslovým pesticidem. Tato výstraha se týká i speciálních sprejů, které se používají pro delší trvanlivost květů a jejich krásný lesk (běžně používané při vazbách v květinářství). 

Pozor dejte i na jedovaté rostliny, sem patří např. azalky, srdcovky, krokusy, chryzantémy, narcisy, hortenzie, konvalinky, oleandry, hrachory a pěnišníky. 

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat