Prostreno.cz

Ke grilovaným dobrotám jedině zdravý křen

Křen selský neboli rostlina z čeledi brukvovitých. Milujete jeho štiplavou chuť a vůni? Nedokážete si ke grilované klobásce představit nic lepšího? Pak pro vás máme dobré zprávy!

Jedinečně ostrá a výrazná věc. Asi tak by se dal charakterizovat křen, který má podle mnohých osvěžující vůni. A nejen to. Je to opravdu skvělé a dietní jídlo! Velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. A taky vitaminy, minerály, vlastní fytonutrienty, elektrolyty a slušné množství dobrého cukru (přírodní cukr bojuje proti tomu syntetickému). Asi není co řešit! V 50 gramech křenu je pouze 25 kalorií, nejméně 5 gramů sacharidů, minimálně 1,5 gramu vlákniny a více než 0,5 gramu bílkovin. Stačí jen nastrouhat a pochutnat si.

Ostatně, jakékoli jídlo, které je čisté, zdravé a připravené s minimálním množstvím oleje, cukru a soli, se dá považovat za preventivní prvek v boji proti rakovině. V tomto případě se na křen, aspoň podle vědců, můžete spolehnout.

Kromě výše uvedeného obsahuje sodík, draslík, vápník, měď, zinek, železo, hořčík, fosfor a mangan. Vyniká také slušným množstvím vitaminu B, který je klíčový pro celulární funkci a celkovou náladu. Zmínit se musí i přítomnost vitaminu C, který bojuje proti volným radikálům. V kostce shrnuto, křen umí doslova zázraky!

Bojuje se škodlivými mikroby

Jedná se o antibakteriální, antimykotickou a antivirovou zeleninu, která je také ideální pro detoxikaci. Suma sumárum, věci, které jsou svěží, pikantní nebo kyselé, urychlují metabolismus. Kromě křenu do této skupiny patří například chilli, citrony, limety a jiné citrusy, kořen wasabi, eukalyptus a podobně. Vše vyjmenované pomáhá vykašlat přebytečný, ztuhlý hlen - a zmírňuje bronchitidu.

Zklidňuje nevolnost, otevírá ucpané dutiny

Pokud zrovna nefandíte křenu v jeho čerstvé podobě, zkuste smíchat silný bílý ocet s nastrouhaným křenem a vdechujte výpary. Antiseptická vůně otevírá zanesené dutiny a uklidňuje bolesti hlavy.

Funguje jako přírodní svalový relaxant

Pokud potraviny konzumuje syrové nebo jen lehce povařené, získáváte maximum z jejich zdravotních benefitů. To platí i v případě křenu. Právě z něj lze připravit masti. Nebo se dá spárovat s kokosovým či olivovým olejem. Takto připravený ulevuje od bolestivých svalů. Jedná se o účinnou metodu při opakovaných křečích. Velmi účinný je i při problémové menstruaci.

Čistí ledviny

S velkou pomocí dostatečného množství vody křen bojuje proti infekcím močových cest. Je to skutečně všestranný čisticí prostředek, který se stará o tělo na celulární úrovni.

Zdroj: www.eatthis.com, www.howtodoit.com

 





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat