Prostreno.cz

Variace vyzrálých plísňových sýrů

Jedni je milují a druzí nenávidí. Plísňové sýry jsou však velkou delikatesou. Tyto druhy sýrů byly vždy spíše doménou labužníků a také známkou jistého luxusu podobně, jako kaviár.

Dnes mu přichází na chuť čím dál tím větší počet spotřebitelů a poptávka po sýrech s ušlechtilou plísní rok od roku stoupá. I přesto se mezi lidmi najdou tací, kteří mu nemohou přijít chuť.

Plesnivá delikatesa

Sýry zrají od dvou týdnů, až do půl roku dle druhu. U plísňových sýrů platí, že čím déle zraje, tím lahodnější je. Plísňových sýrů se určitě nemusíte bát, plísně, které obsahují, jsou speciálně vytvořené a z hygienického hlediska naprosto nezávadné.

Plísňové sýry při hubnutí

Plísňové sýry mají přibližně polovinu obsahu tuku a jsou hodně slané, takže při hubnutí nejsou příliš vhodné. Pokud si ho nedokážete odepřít ani při dietě, vybírejte ty, které obsahují maximálně 20 až 35% tuku a doplňte jídlo větším množstvím zeleniny.

Kam s nimi?

Plísňové sýry mají dlouhou trvanlivost. Skladovat byste je měli zabalené a v chladu, neboť rychle osychají. Pokud máte rádi sýr patřičně vyzrálý, nemusíte ho likvidovat hned po doporučeném datu spotřeby a pochutnat si na něm můžete bez obav i několik dní poté.

V těhotenství raději ne

Těhotné ženy a malé děti by se plísňovým sýrům měly vyhýbat. I když se tváří jako čerstvé, mohou obsahovat zárodky nebezpečných látek. Zdravé tělo se s nimi v nízké koncentraci vypořádá, avšak jejich konzumací můžete, třeba i nevědomky, ublížit svému miminku. Dětem se nedoporučují zejména proto, že jsou těžce stravitelné a mají vysoký obsah solí a jejich citlivý žaludek mohou pořádně podráždit.

Jak si ho nejlépe vychutnat?

Sýry krájejte po vyndání z lednice, budou ztuhlé a půjde to lépe. Dejte si pozor, jakým způsobem sýr krájíte a dbejte na to, aby každý kousek obsahoval všechny části sýra. Jinak totiž chutná v jeho středu a jinak u kůrky. Jedině správným krájením si sýr dokonale vychutnáte. Nejezte však sýr ihned po vyndání z lednice. Nechte ho alespoň dvacet minut při pokojové teplotě.

Možností, jak sýr servírovat, je nepřeberné množství. Od studeného sýrového talíře, přes nakládané krémové sýry s bílou plísní, až po více druhů na grilu rozpuštěného sýra, kterým přelijete pečené brambory a grilovanou slaninu.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat