Prostreno.cz

Poznejte zkažený jogurt dříve, než vám po něm bude špatně

Snídáte jogurt s ovocem a ovesnými vločkami? A všímáte si informací na kelímku? Datum spotřeby nemusí být směrodatné! Jak se vůbec pozná, zda je jogurt špatný? Tohle jsou signály!

Jogurt, ať už je vyrobený z jakéhokoli mléka, milují lidé po celém světě. Jedná se o mléčný výrobek tvořený fermentací mléka – a obsahující živé kultury. Ostatně právě ony prodlužují jeho trvanlivost, která se, aspoň podle odborníků, prodlužuje až na 3 týdny po uplynutí data spotřeby. Z tohoto důvodu by prý konzumenti neměli být příliš zbrklí při jeho likvidaci. Záleží ovšem na tom, jak je jogurt skladován!

Pokud má své místo v lednici, bez obav jej můžete sníst. Uchovávání při pokojové teplotě mu však dobře nedělá. Obvykle tak netrvá moc dlouho, než se objeví příznaky něčeho špatného. A jak se vůbec dá rozpoznat, zda je jogurt ještě použitelný?

Zkontrolujte datum spotřeby

Vždy je vhodné začít s kontrolou data spotřeby. Zatímco to nemusí být jednoznačným znamením toho, že výrobek je vhodné vyhodit, jedná se o první ukazatel, kterého by si spotřebitelé měli všímat.

Hledejte houby a plísně

Máte před sebou jogurt, kterému vypršela expirace. Otevřete jej a hledáte cokoli, co by napovědělo, jak si krémově hustá pochutina stojí. Mezi jasné indikátory toho, že jogurt má to nejlepší za sebou, přitom patří přítomnost plísní a hub. Pokud si všimnete zelených nebo hnědých skvrn, vyvarujte se konzumace! Nepomůže ani to, pokud lokální „fleky“ odstraníte, houba je již rozšířená, i když není vidět!

Přičichněte si

Zkontrolujte vůni. Toto pravidlo se nevztahuje pouze na jogurt, ale na většinu ostatních produktů. Jogurt by měl vykazovat podobné aroma jako mléko. V případě „kyselého ocasu“ a nepříjemného zápachu se produktu zbavte. To platí i v případě, pokud jogurt nemá konzistenci, která je pro něj přirozená. Zamíchejte jej a všímejte si odlišností. Hned budete mít jasno. A co se příště dá udělat proto, aby se trvanlivost jogurtu prodloužila?

Tipy, jak zabránit škodám

Je možné prodloužit životnost vašeho jogurtu tím, že jej po otevření důkladně uzavřete s pomocí víčka. To zabrání vlhkosti a kontaminaci jogurtu, který budete mít k dispozici i druhý a třetí den poté, co jej poprvé ochutnáte. Pokud chcete jogurt uchovat ještě déle, zvažte jeho zmrazení. V tomto stavu můžete prodloužit životnost jogurtu o měsíc nebo dva. Chuť přitom zůstává zachována.

Nyní, když víte, jak zjistit, zda je jogurt špatný, není od věci připomenout si, kde všude se dá použít. Je vhodný do koláčů, lze jej míchat s různými druhy ovoce, nahrazuje majonézu a dochucuje saláty všeho druhu.

Vzhledem k tomu, že jogurt je mléčný výrobek, nabitý množstvím živočišných bílkovin a dalších živin, jako jsou minerály a tuky, posiluje imunitní systém, dopřává pocit plnosti, předchází kvasinkovým infekcím a podle vědců je i účinnou prevencí vývoje osteoporózy.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat