Prostreno.cz

Sezona zdravých cuket je tady

Cuketa je velmi všestranná zelenina, můžete ji konzumovat jak za syrova, tak ji tepelně upravit. Cuketa vyniká na grilu, můžete ji využít k přípravě zeleninových těstovin a v neposlední řadě k přípravě dezertů. Pokud ji máte na zahrádce jistě se můžete těšit z prvních kousků této skvělé zeleniny a pokud ne, je nejvyšší čas vyrazit do obchodu, právě teď se dá zakoupit přímo za směšnou cenu. Poznejte všechny přínosy cuket a zapojte ji i vy do svého jídelníčku.

Cuketa má svůj původ v Americe a je k dispozici ve žluté, světle zelené a zelené barvě. Dnes jsou největšími producenti cuket Japonsko, Čína, Rumunsko, Itálie, Turecko, Egypt a Argentina. A pěstují se celoročně.

Cukety obsahují vysoký podíl vitaminů C, jsou plné bílkovin a vlákniny. Obsahují také významné množství draslíku, folátů a vitaminu A. A to zdaleka není ještě všechno. Co všechno vám může tato zelenina nabídnout.

Pro štíhlý pas

Možná vás překvapí, že obyčejná cuketa vám pomůže zhubnout. Má extrémně nízkou hodnotu kalorií, ale dodá vám pocit plnosti. Proto je to skvělý způsob, jak uspokojit vaši chuť k jídlu, aniž byste zhltli cokoli, co vám přijde pod ruku. Navíc má vysoký obsah vody a je bohatá na vlákninu. Vláknina je klíčová pro celý trávicí systém, a hlavně dává signály vašemu tělu, které se díky tomu cítí syté, a tak eliminuje riziko vlčího hladu.

Dodá tělu vše potřebné

Cuketa je vynikajícím zdrojem manganu a vitaminu C, je také dobrým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která udržuje vaše tělo v nejlepší kondici z dlouhodobého hlediska. Obsahuje také vitamin A, hořčík, foláty, draslík, měď a fosfor. Tato letní zelenina má také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, zinku, niacinu a bílkovin. Kromě toho obsahuje také vitamin B1, vitamin B6, vitamin B2 a vápník.

Posílí imunitní systém

Díky všem přítomným látkám je cuketa považována za silný antioxidant. Má protizánětlivé účinky, chrání buňky před poškozením volnými radikály a díky působivému množství vlákniny snižuje i riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva.

Chrání kardiovaskulární systém

Kombinace manganu a vitaminu C přispává ke zdraví srdce. Během výzkumu bylo zjištěno, že většina těchto živin je účinných při prevenci diabetické srdeční choroby a aterosklerózy. Obsah hořčíku výrazně snižuje riziko srdečních infarktů a mrtvice. V kombinaci s draslíkem hořčík také pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Vitamin C, betakaroten a vláknina pomáhají také ke snížení cholesterolu, čímž pomáhá snížit riziko aterosklerózy a srdečních onemocnění.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat