Prostreno.cz

Vyměňte eidam za zdraví prospívající goudu

Že to, co je zdravé, nemůže skvěle chutnat? Ale jděte! Gouda vás přesvědčí o opaku, protože je nejen lahodná, ale snižuje také riziko rakoviny, chrání vás před osteoporózou a posiluje imunitu. Umí toho však víc!

Jste na sýry? Pak vašim chuťovým pohárkům možná lahodí i gouda. Dobrota z kravského mléka vyráběná v Nizozemsku, konkrétně ve městě s úplně stejným názvem Gouda, je vychvalována nejen konzumenty, ale překvapivě i odborníky. Z jakých důvodů? Tyhle vás asi příjemně překvapí!

Posilovač zdraví, na kterém si smlsnete

Gouda se může pochlubit opravdu vysokým podílem vitaminu K2 – dokonce větším, než nabízí třeba vaječné žloutky nebo játra. Tento vitamin si odborníci na základě četných studií spojují se sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Podle nich zároveň působí jako účinná prevence demence a dalších duševních onemocnění. „Ká dvojka“ si také náramně rozumí s vitaminem A, jejich přátelská spolupráce zpomaluje proces biologického stárnutí a pomáhá v případě křečových žil. Kdo by to byl řekl, že mléčný výrobek, co skvěle ladí k vínu, má i léčivou moc! Zčásti také díky tomu, že podporuje vstřebávání vápníku…

Ochrana před osteoporózou

Sýr ostřejší vůně a oříškovomáslové chuti je rovněž napěchován vápníkem. K jeho správné absorpci přispívá právě zmíněný vitamin K2. Všichni víme, že vápník je minerálem, který prospívá zubům, přičemž udržuje zdravé a odolné kosti, takže poskytuje ochranu před obávanou osteoporózou. A o to přece jde!

Bezproblémové trávení a nezlomná imunita

Gouda funguje i jako probiotikum. To znamená, že v sobě schovává „hodné“ bakterie, které se usídlují na stěnách tlustého střeva, kde produkují kyselinu mléčnou a další organické kyseliny, čímž chrání střevní sliznici před nákazami škodlivých bakteriálních kmenů. Zjednodušeně řečeno, probiotika napomáhají fungujícímu trávení a zlepšují celkovou obranyschopnost těla. Ne každý sýr tohle může říct!

Podpora při budování svalů

Rýsujete své křivky? Pak si na goudě klidně občas pochutnejte. Jelikož je tvořena z mléka, poskytne vám poctivou dávku bílkovin, jež při budování svalů přijdou vhod. Tyto látky jsou rovněž důležité pro strukturu buněk a tvorbu hormonů. Proteiny také zkvalitňují vlasy, nehty i pokožku. Zkrátka a dobře, jsou potřeba. Tak proč je nenačerpat právě z nizozemského pokladu?

Zdroj: www.howtodoit.com, www.eattingwell.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat