Prostreno.cz

Jíst ředkev se opravdu vyplatí

Mohou být šťavnaté, štiplavé nebo sladké. Také dlouhé a válcové, kulaté, černé, bílé či fialové. Ředkve zkrátka mají mnoho podob! V čem je jejich síla? Působí na krásu pleti a usnadňují dýchání! Tím však výčet jejich kouzelných benefitů zdaleka nekončí!

Ředkve asi není třeba představovat. Jsou konzumovány syrové, vařené i nakládané, přičemž olej získaný ze semen se používá v řadě zdravotních produktů. Ředkev je přitom jedlá od kořene až k listům. A ty její přínosy pro zdraví! Excelentní! S čím vším vám může pomoci?

Léčba žloutenky

Ředkve jsou velmi dobré pro játra a žaludek a působí silně detoxikačně. Čistí krev, odstraňují toxiny a odpad. Jsou také velmi užitečné při léčbě žloutenky, protože odstraňují bilirubin a udržují jeho produkci na stabilní úrovni. (V této souvislosti je zvlášť užitečná ředkev černá.)

Úleva od zácpy

Ředkve jsou složeny z nestravitelných sacharidů, které usnadňují trávení a působí proti zadržování vody v těle. Uklidňují trávicí a vylučovací systém a ulevují od zácpy. Pokud na nepravidelné vyprazdňování trpíte, zvyšte příjem téhle nejstarší užitkové rostliny.

Řešení problémů s močením

Ředkve mají diuretickou povahu, což znamená, že zvyšují tvorbu moči. Džus z nich také léčí záněty a eliminuje pocity pálení při močení. Dále čistí ledviny a zabraňuje infekcím močového systému, čímž pomáhá léčit různé močové stavy, které jsou způsobeny nadbytkem toxinů. Tak na zdraví!

Ztráta váhy

Zásobárna vlákniny. Tak to přesně ředkev je. Uspokojuje hlad, obsahuje spoustu vody, má nízký glykemický index, zvyšuje pravidelné pohyby střev a účinnost metabolismu. Co víc si při hubnutí přát?

Zlepšení kardiovaskulárního systému

Ředkve patří ke skvělým zdrojům jistého typu flavonoidů, které ředkvičkám dodávají nejen barvu, ale i řadu zdravotních přínosů. Antokyany jsou zároveň spojovány se sníženým výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Prokazují také protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti.

Pomoc při trávení

Ředkve jsou bohaté na vlákninu, která výrazně přispívá k pohybům střev, což podporuje pravidelné vylučovací vzory a snižuje příznaky zácpy. Pravidelná konzumace také podporuje produkci žluči. (Žluč je jednou z nejdůležitějších částí dobrého trávení, která chrání játra i žlučník.)

Usnadnění dýchání

Ředkve jsou anti-kongestivní, což znamená, že snižují přetížení dýchacího systému včetně podráždění nosu, hrdla a plic. Bojují tak proti nachlazení, infekcím i alergiím.

Snížení krevního tlaku

Je jedno, jestli je bílá, červená nebo černá. Ředkev patří k velmi dobrým zdrojům draslíku, který je pozitivně spojován se snížením krevního tlaku.

Péče o pokožku

Vitamin C, fosfor, zinek a někteří členové komplexu vitaminu B přítomní v ředkvičkách jsou pro pokožku více než dobré. Stejně jako obsažená voda. Díky svým dezinfekčním vlastnostem ředkve působí proti akné, ale také suché kůži, vyrážkám a prasklinám. Tak už víte, proč je nepřehlížet?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat