Prostreno.cz

Přepuštěné máslo je vhodné i pro alergiky na mléčné výrobky

Indické ghí je malý zázrak, který jistě brzy zařadíte do svého zdravého jídelníčku. Jedná se o přepuštěné máslo plné vitaminů a minerálů. Jeho velkou výhodou je, že skvěle chutná a dobře ho snáší i osoby s alergií na laktózu. Jako bonus vám ve spíži vydrží celé měsíce!

Stále častěji se zajímáme o složení potravin a jejich vliv na naše zdraví. Objevujeme nové výrobky a dbáme na správnou skladbu živin, které tělu poskytujeme. Indické ghí, počeštěno na „ghíčko,“ anebo také české přepuštěné máslo, které moc dobře znaly již naše babičky, se nyní opět pomalu vrací do našich kuchyní. Ve svých receptech ho hojně využívala i česká autorka kuchařek M. D. Rettigová. Nyní je součástí moderního stravování, například v rámci paleo stravy.

Co je to ghí?

Jedná se o přečištěné či přepuštěné máslo, které je zbavené mléčné bílkoviny. Ve své podstatě jde o čistý máselný tuk, vyrobený podle staré ájurvédské receptury. Připravuje se pomalým přepouštěním nesoleného másla (rozehříváním v nádobě ve vroucí vodní lázni). Během tohoto procesu se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, dokud nezbyde čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování než obyčejné máslo.

Výhody a použití ghí

  • Ghí můžete použít jednoduše tam, kde byste vsadili běžné máslo. Výhodou ghí je, že díky vyššímu bodu přepalování (250 °C) je výborné i na smažení a pečení.
  • Vzhledem k tomu, že Ghí neobsahuje laktózu, je ideální pro osoby trpící intolerancí na mléčné výrobky.
  • Svoji úpravou ghí rozhodně neztrácí žádný ze svých vitaminů. Obsahuje vitaminy A, D, E, K.
  • Ghí však není určeno jen pro použití v kuchyni, hodí se i jako mazání například na popáleniny či podrážděnou kůži. Po přidání různých bylinek si můžete snadno vytvořit přírodní lék.
  • Jako doplněk stravy také blahodárně působí na naše zdraví. Pozitivně ovlivňuje trávicí procesy v těle. Podporuje mozek a činnost nervové soustavy, zlepšuje paměť a celkovou flexibilitu těla.
  • Další výhodou oproti máslu je jeho trvanlivost. V uzavřené a dobře uskladněné nádobě vydrží až několik měsíců.
  • Ghí se dá běžně zakoupit v potravinách se zdravou výživou. Jeho jedinou nevýhodou je vyšší cena – teda aspoň oproti máslu. Na internetu však najdete i mnoho receptů a detailních postupů na domácí výrobu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215354/





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat