Prostreno.cz

Domácí náhražky nezdravé majonézy

Nejčastější důvody, proč se lidé vyhýbají majonéze, jsou vysoká kalorická hodnota či přítomnost syrových vajec. Máme pro vás hned několik náhražek, díky kterým nebudete okrádat sebe ani své chuťové buňky a v závěru pro vás máme i jednoduchý recept, jak si jednu z alternativ zvládnete pohodlně připravit i doma.

Milovníci majonézy si možná nedokážou život představit bez této pochutiny, ale vegani jsou jasným důkazem toho, že to není žádný problém, a hlavně se jimi můžeme inspirovat a občas tyto zdravější alternativy praktikovat i u nás v kuchyni. Tak schválně jakou náhražku si zamilujete vy?

Řecký jogurt

Řecký jogurt sice není nic pro vegany, ale velmi dobře napodobuje texturu majonézy a jeho jemná chuť dodá vašim pokrmům nový rozměr. Navíc oproti majonéze má mnohem méně kalorií a dodá tělu potřebné bílkoviny.

Avokádo

Rozmixovaná dužina avokáda je další skvělou náhražkou majonézy, kterou ocení i vegani. Avokádo je plné kvalitních tuků a obsahuje spoustu antioxidantů. Avokádo je právem považováno za superpotravinu. Avokádová „majonéza“ se bude vyjímat v salátech s kuřecím masem nebo s tuňákem. Je vhodná jak do salátu, tak díky husté konzistenci i do sendvičů.

Hummus

I humusem můžete nahradit majonézu a opět tato náhražka je vhodná i pro vegany. A co to vlastně je? Hummus vzniká smícháním uvařené rozmačkané cizrny s pastou tahini neboli sezamovou pastou a olivového oleje. Dále už je tato pasta dochucená citronovou šťávou, solí a česnekem. Na trhu je již k dostání spousta příchutí. Hummus obsahuje mnohem méně tuku než běžná majonéza a své uplatnění najde jak v salátech, sendvičích, tak díky hutné konzistenci ji můžete podávat jako dip, místo běžné majonézy či tatarské omáčky.

Pesto

Pesto má do majonézy opravdu daleko, jediným společným jmenovatelem je kvalitní olej. Tradiční pesto je připraveno rozmělněním bazalkových listů, soli, česneku, parmezánu a vše je zakončeno přidáním olivového oleje. Ačkoli se vám může zdát tato zelená pasta velmi vzdálená od majonézy, její chuť je velmi jedinečná a v zeleninovém salátu udělá větší službu než samotná majonéza.

Olivový olej

Použití pár kapek olivového oleje v salátových dresincích místo majonézy bude mít za následek sice méně krémovou strukturu, ale eliminujete syrové vejce. Kvalitní olivový olej je velice zdravý, rozhodně mnohem zdravější než samotná majonéza.

Majonéza ze sójového mléka

Ve specializovaných obchodech, občas i ve velkých supermarketech, zakoupíte různé náhražky majonézy, které se velmi přibližují jak chuti, tak i konzistenci. Mezi ty nejznámější patří sojanéza, její primární složkou je sojové mléko a kvalitní olej. Neobsahuje vejce, takže je vhodná i pro vegany. Sojanézu si můžete snadno vyrobit i doma.

Domácí sojanéza

Budete potřebovat 1 šálek rostlinného oleje, 1/2 šálku studeného sójového mléka, 1/2 lžičky soli, 1–2 lžičky citronové šťávy a půl lžičky hořčice.

Do vysoké šlehací nádoby nalijte mléko a za stálého šlehání postupně přidávejte olej, stejně jako když byste šlehali klasickou majonézu. Až docílíte požadované konzistence, stačí jen vzniklou směs dochutit solí, citronovou šťávou a hořčicí. Pro obměnu můžete přidat pepř a oblíbené bylinky. Hotovou sojanézu nechte ještě alespoň 30 minut ztuhnout v chladničce, poté ji můžete používat jako běžnou majonézu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat