Prostreno.cz

Zelená versus černá oliva, toť otázka

Říká se, že k olivám se člověk musí projíst. A je to pravda. Jejich chuť sedne napoprvé jen málokomu. Kdo však vytrvá, olivy si zamiluje. Mimochodem, jedna z nejčastěji kladených otázek se týká rozdílu mezi tou černou a zelenou. V čem se tak liší?

Botanický název Olea europea vám asi nic neřekne, ale pojem „olivy“ určitě ano. Marně v obchodě tápete, jestli je lepší sáhnout po těch zelených, nebo radši černých? Záleží, co s nimi zamýšlíte.

Zelené olivy se sklízejí ještě před dozráním, ty černé naopak na vrcholu zralosti. Olivy se obvykle nakládají, uchovávají ve slaném nálevu, oleji, ve vodě či v silném alkalickém roztoku a jejich výsledná chuť závisí na použitých složkách, metodě skladování a odrůdě. Obecně se však zelené olivy používají coby doplněk jistého alkoholického nápoje, který miluje agent 007 James Bond, černá odrůda se pojí s recepty, jako je například řecký salát či nakrájená zelenina zkombinovaná s bylinkami a kořením.

Přínosy pro zdraví

Olivy jsou nabité antioxidanty, které hrají roli při prevenci řady různých onemocnění, včetně onemocnění srdce, mrtvice, poškození DNA a rakoviny, konkrétně rakoviny prsu a žaludku. Další přínosy se týkají zdraví nervového a respiračního systému, imunity a trávení. Vitamin E (alfa tokoferol) je další důležitou antioxidační živinou v olivách spolu s antioxidačními minerály, jako je selen a zinek.

Úleva od bolestí

Je zajímavé, že obsah vitaminu E v olivách se může v raných stádiích dozrávání zvýšit, naproti tomu hladina fenolických antioxidantů při stejném procesu klesá. Ale lidové léčitelství má stejně jasno. Olivy mírní bolest v krku a lékařská věda poukazuje na silné spojení mezi požitím oliv, olivového oleje a záněty. Obojí jmenované prý dokonce ulevuje i od bolestí hlavy. Navíc výzkumy poskytují důkazy o tom, že extrakty olivovníků fungují jako antihistaminika na buněčné úrovni. (Histamin je molekula spojená s alergiemi a zánětem.)

Antioxidanty, kterých nikdy není dost

Oleuropein, sloučenina nalezená pouze v olivách, snižuje oxidaci LDL (špatného) cholesterolu tím, že zachycuje oxid dusnatý, reaktivní molekulu obsahující kyslík. To snižuje ukazatele oxidačního stresu. A jak je to s dietou?

Tuků se netřeba bát

Olivy sice neobsahují cukr, ale vzhledem k vytvrzovacímu procesu jeden kousek obsahuje 39 mg sodíku. Je také třeba počítat s určitým množstvím tuku. Díky bohu! Téměř tři čtvrtiny tuku v olivách má na svědomí například kyselina olejová, mononenasycená mastná kyselina spojená se sníženým krevním tlakem a rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Olivy obsahují také kyselinu alfa-linolovou bohatou na omega-3.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat