Prostreno.cz

V zimě sahejte po sušeném ovoci

Sušení je jednou z nejstarších metod skladování, dříve ani moc možností nebylo. Samozřejmě můžete si uložit zásoby na chladné a tmavé místo, ale tam ne všechno ovoce zdárně přečká až do jara. Proto naše babičky sušily, jak mohly, aby udělaly co největší zásoby vitaminů na dlouhou zimu. Další velkou výhodou je, že sušené ovoce zabere mnohem méně místa a můžete ho mít kdykoli po ruce, jako zdravou svačinku. A na jaké druhy byste neměli nechat dopustit?

Při výběru sušených plodů nepřehlédněte složení výrobku, některé výrobky jsou sířené, uměle přibarvované a pozor, také velmi často přislazované. Pokud chcete ze sušeného ovoce vytěžit maximum a nemůžete si nasušit vlastní zásoby, vybírejte vždy kvalitní produkty. A jaké ovoce vás nakopne na podzim?

Sušené jablka

Přibližně jeden šálek sušených jablek obsahuje přibližně 2 gramy bílkovin, stejně jako 208 kalorií a 7 gramů vlákniny. Je také bohatým zdrojem vitaminu B5 a vitamínu B3, stejně jako vitaminu C, mědi, hořčíku, selenu, draslíku a železa.

Zdravotní přínosy: Tato populární forma sušeného ovoce je vynikající pro trávení a je často doporučována pro lidi, kteří se snaží zhubnout. V jablkách je mnohem méně kalorií než v mnoha jiných plodech. Sušená jablka jsou také dobré pro zvýšení produkce neurotransmiterů a mohou přispět ke snížení krevního tlaku. Obsah kyseliny askorbové je dobrý pro posílení imunitního systému.

Sušené hrušky

Ve 100 gramech sušených hrušek se skrývá něco přes 2 gramy bílkovin, mají přibližně 280 kalorií a 9 gramů vlákniny. Dále obsahují měď, železo, draslík, vitamin K a vitamin C.

Zdravotní přínosy: Hrušky jsou dobře známy tím, že přispívají ke snížení krevního tlaku, kvůli vasodilatačním účinkům draslíku, stejně jako ke zlepšení krevního oběhu a posílení kostí. Vitamin C podporuje imunitní systém, zatímco vitamin K je důležitým prvkem pro srážení krve a udržování kostní minerální hustoty.

Sušené meruňky

Sušené meruňky obsahují zhruba 5 gramů bílkovin, 24 g vlákniny a přibližně 200 kalorií ve 100 gramech. Navíc doplní tělu až 40 % denního doporučeného příjmu draslíku a přibližně 20 % železa. Meruňky jsou také poměrně bohaté na vitamin A.

Zdravotní přínosy: Sušené meruňky jsou vynikající volbou, pokud chcete stimulovat růst a vývoj, a také optimalizovat trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Relativně nízký obsah kalorií předurčuje toto ovoce, jako zdravou svačinku i během diety. Vitamin A je klíčoví pro zdraví zraku a snížení oxidativního stresu, stejně jako pro zlepšení krevního oběhu v těle.

Sušené brusinky

Sto gramů sušených brusinek obsahuje přibližně 300 kalorií a 6 gramů vlákniny. Dále obsahují mírné množství minerálních látek a fytonutrientů. Sušené brusinky obsahují často velké množství cukrů, tak na to velký pozor.

Zdravotní přínosy: Zdravé přínosy sušených brusinek pramení z dobrého obsahu vlákniny. Tyto chutné sušené plody jsou vynikající pro odstranění zácpy a snížení hladiny cholesterolu.

Sušené švestky

Ze 100 gramů sušených švestek získáte přibližně 14 g vlákniny a 3 g bílkovin. Tyto plody zcela postrádají nerozpustnou vlákninu. Dále obsahují vitamin C, vitamin K, draslík a měď.

Zdravotní přínosy: Pravidelná konzumace švestek může pomoci při zácpě, protože mají známý projímací účinek. Dále tyto plody mohou také pomoci zlepšit nervové funkce a podpořit imunitní systém.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.foodadvisor.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat