Prostreno.cz

Klementinky se nevyplatí v obchodě přehlížet

Zdravotní přínosy klementinek? Obsáhlé! A ta chuť! Rozhodně se v regále u klementinek zastavte. Pečují o pokožku a pomohou s trávením, které je během vánočních svátků tolik zaměstnané!

Klementinka (mandarinka klementina) je šťavnaté ovoce s hladkým a lesklým vzhledem, obecně bezsemenné. Klementinka byla objevena počátkem dvacátého století francouzským misionářem v Alžíru, od té doby se těší velké popularitě. Snadno se loupe, má delikátní a sladkou chuť a báječně působí na zdraví, což ani není tak překvapivé, neboť je plná živin včetně minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Spotřeba citrusových plodů, jako jsou klementinky, poskytuje tělu základní vitaminy, ke kterým se pochopitelně řadí céčko (kyselina askorbová) a kyselina listová. Klementiny jsou dobrým zdrojem užitečných bioaktivních složek. Kromě toho nabízí velmi málo kalorií. Proč byste je v obchodě rozhodně neměli přehlížet?

Péče o kůži

Klementinky jsou pro pokožku opravdu dobré, a to díky přítomnosti významného množství vitaminu C. Vědecké studie potvrdily úlohu tohoto vitaminu při syntéze kolagenu, což je strukturální složka nezbytná pro udržení zdravé pokožky. Antioxidační vlastnosti céčka pomáhají při ochraně pokožky před poškozením vyvolaným UV zářením, zároveň se starají o revitalizaci stárnoucí pleti a snižování tvorby vrásek.

Výživa pro mozek

Jako zdroj přírodního folátu se může pravidelně konzumovat několik klementinek denně. Právě ony totiž mohou být užitečné při normálním fungování mozku a také při snižování tísně a deprese. Obsah kyseliny listové je cenný zvlášť během těhotenství, neboť ještě nenarozené děti chrání před vadami neurální trubice.

Posílení imunity

Zařazení klementinek do stravy zvyšuje schopnost těla potlačovat onemocnění a posilovat imunitu. Právě silný imunitní systém pomáhá při prevenci výskytu řady infekcí a snižuje závažnost smrtelných onemocnění. To je připisováno množství vitaminu C a dalším fytonutrientům, které poskytují antioxidativní ochranu před škodlivým účinkem volných radikálů produkovaných během energetického metabolismu.

Posílení kostí a svalů

Konzumace klementinek také přispívá k udržení silných kostí, a to díky přítomnosti vápníku a fosforu. Tyto minerály jsou důležité pro všechny věkové skupiny.

Pomoc při trávení

Klementiny jsou dobrým zdrojem vlákniny, jak již bylo řečeno, která mimo jiné usnadňuje trávení, působí proti zácpě, napomáhá lepší absorpci živin z potravy a normalizuje svalové kontrakce, což ve výsledku stimuluje lepší pohyb potravin ve střevě.

Zlepšení kardiovaskulárního zdraví

Klementiny jsou dobré pro srdce, a to díky přítomnosti draslíku. Ten působí proti srdeční arytmii nebo nepravidelnému srdečnímu tepu, udržuje zdravé hladiny krevního tlaku a zabraňuje hypertenzi. Ještě máte nějaké pochybnosti o tom, že by snad klementinka neměla být zdraví prospěšná? Jelikož na vánočním stole nemá chybět ovoce, nechte jí, aby potěšila všechny vaše smysly.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7820892/why-clementines-are-so-good-for-you/, https://www.healthbenefitstimes.com/clementine/





Celkem 5 komentářů

Hudecova
24.01.2022
Julinka
23.01.2022
jana kratochvílová
23.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat