Prostreno.cz

Náhrady došlého muškátového oříšku

Nahrazení muškátového oříšku v receptu je jednodušší, než si myslíte, protože v kulinářském světě existuje mnoho různých zástupných variant. Která pro vás bude tou nejlepší?

Muškátový oříšek je celosvětově populární v obrovské škále slaných i sladkých pokrmů. Přestože je jeho přítomnost v pokrmech vždy rozpoznatelná a jasná, lze ho nahradit jinými druhy koření, aniž by byl kulinářský počin výrazně pozměněn. Pokud jste vyčerpali zásoby muškátového oříšku, nebo na něj máte alergii, nepropadejte panice, na výběr máte z několika možností.

Nové koření

Jedná se o směs tří koření – skořice, hřebíčku a muškátového oříšku. Nové koření je přitom oblíbené v různých sladkých a slaných pokrmech. Stejně jako muškátový oříšek.

Anýz

I anýz skvěle zastoupí pižmovou sladkost muškátového oříšku. V dezertech a sladších pokrmech jej můžete použít stejně jako lahodnou ingredienci.

Kajenské koření

Kajenské koření obsahuje česnek, cibuli, papriku, černý pepř, římský kmín, hořčičný prášek, kajenský pepř, tymián, oregano. Špetka tohoto poměrně oblíbeného dochucovadla nahradí muškátový oříšek, ovšem pouze ve slaných pokrmech. Pro ty sladké se nedoporučuje.

Skořice

Jen skořice to může být… Tato sladká a pikantní volba jako náhražka muškátového oříšku je pro pečení ideální. Skořice má teplou a rozpoznatelnou chuť, ale při použití v menších koncentracích může napodobit chuť a účinek muškátového oříšku – ve sladkých pokrmech. Použijte pouze polovinu dávky skořice, než jakou udává recept, neboť skořice má oproti muškátu výrazně silnější chuť.

Hřebíček

Ačkoli muškátový oříšek je oproti hřebíčku obvykle považován za sladší, oba druhy koření mají podobnou, zemitou chuť. Při použití menšího množství můžete mírně změnit profil pokrmu, celkový efekt však nebude nepříjemný.

Kmín

Kmín může být běžně spojován s indickým nebo mexickým jídlem, ale jeho jedinečná chuť z něj činí životaschopnou náhražku muškátového oříšku. Konečný výsledek je trochu méně sladký, ale to mnohdy není na škodu.

Zázvor

Pokud jste opravdu v nouzi, lze místo muškátového oříšku použít sušený zázvor. I když je mnohem pikantnější, některá sezonní jídla se díky němu zdají být lepší. Použijte 1/2 čajové lžičky sušeného zázvoru na každou lžičku muškátového oříšku. Vhodný je i šafrán nebo kurkuma.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/nutmeg-substitute, https://helpsmaster.com/substitute-for-nutmeg/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat