Prostreno.cz

V chladných ránech zahřeje ovesná kaše

S ročním obdobím se často mění i jídelníček. Pro skvělé nastartování mrazivého zimního dne si ráno připravte kaši! Zahřeje tělo a poskytne energii na celé dopoledne, což věděli již naši dávní předkové.

Nové důkazy odhalují, že naši předkové jedli kašovitá jídla již před více než 32 000 lety! Archeologové analyzovali konzervovaná škrobová zrna, která byla stále přilepená na různých nástrojích tehdejší doby. Již tenkrát tedy lidé využívali sílu a energii, kterou poskytují například ovesné kaše. Nechte se inspirovat i vy a připravte si k snídani tuto pochoutku. Milovat ji budou i vaše děti!

Strava našich předků

V době kamenné bylo základem jídelníčku hlavně maso, ořechy, bobule, ale později také obiloviny. Jídlo muselo poskytnout lovcům dostatek energie, a to jak pro lov, tak pro přečkání klimaticky nepříznivých podmínek. Dle nálezů vědci zjistili, že právě kaše připravované z obilovin byly ve své době velmi oblíbené, jelikož rychle a skvěle zahnaly hlad.

Nastartujte den kvalitní snídaní

Pokud máte po ránu rádi sladké, zapomeňte na rohlík s marmeládou nebo koblihu. Díky těmto dobrůtkám vyletí hladina cukru v krvi raketově nahoru, ale zase také velmi rychle spadne. Takže se pak celý den budete střídavě potýkat s pocitem hladu a chutěmi na sladké.

Upřednostňujete-li po ránu sladší snídaňovou variantu, vyzkoušejte různé cereální kaše. Zahřejí organismus, nastartují trávení a dodají tolik potřebnou energii, která navíc vydrží!

Kaše stokrát jinak

Základem kaše jsou různé obiloviny, které můžete dle chuti střídat. Použít můžete například rýži, a to jak bílou, tak hnědou. Skvělá je i pohanka, která má typickou oříškovou chuť. Uvařit si můžete také jáhlovou nebo ovesnou kaši.

Dále už se fantazii meze nekladou, přidejte do misky různá dochucovadla, ovoce, sladké sirupy, oříšky a semínka. Pokud chcete opravdu vyvážené jídlo, které nic nepřekoná, obohaťte kaši ještě trochou bílkovin, a to například ve formě kvalitního řeckého jogurtu, tvarohu nebo sýru Cottage.

Základní recept na ovesnou kaši

Máte po ránu jen pár minut času? Nevadí, kaše je hotová za chviličku. V hrnci smíchejte ovesné vločky se sójovým mlékem v poměru 1 : 3, lehce osolte a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte a za občasného míchání nechte probublávat, dokud nevznikne kašovitá hmota.

Oslaďte lžičkou medu, přidejte na kostičky nakrájená jablka a hrušky a posypejte drcenými lískovými oříšky. Na závěr zasypte skořicí. Taková snídaně nádherně provoní vaši kuchyň a děti vytáhne z postele!





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat