Prostreno.cz

Pro zahřátí si uvařte zdravý boršč

Vynikající chutná a hutná polévka zvaná boršč by neměla chybět v žádném jídelníčku! A už vůbec ne v tom zimním! Má výborné složení a navíc obsahuje červenou řepu, která pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Tak vzhůru do přípravy!

Boršč, tedy východoevropská pochoutka, má již letitou tradici. Každý kraj i každá rodina ji dělá dle svého osvědčeného receptu, a tak je jen na vás, jak si ji připravíte. Vzhledem k tomu, že se jedná o takzvanou přesnídávkovou polévku, pokud si k ní dáte kousek pečiva, získáte i vydatný hlavní chod.

Řepa nesmí chybět!

Podstatná ingredience, která polévce dodává její nádhernou barvu, je červená řepa, která pozitivně ovlivňuje imunitu. Tuto její schopnost v chladných dnech jistě oceníte. Červená řepa také blahodárně působí na lidské srdce, jelikož snižuje hladinu cholesterolu. Těhotným ženám se zase hodí přítomnost vitaminu B, který pomáhá při správném vývoji dítěte. A vysoký obsah vitaminu C je užitečný pacientům s astmatem. V řepě je k mání také hořčík a draslík. Tyto látky zlepšují celkovou kondici svalů a nervů. Takže, k plotnám!

Tipy na vaření

Vzhledem k tomu, že receptů na boršč najdete možná i stovky, přinášíme vám základní tipy a rady pro výběr těch správných ingrediencí. Pak už je jen na vás, jaké chutě zvolíte! Stavebními kameny polévky jsou však vždy maso, zelí a červená řepa.

Klasicky se ve většině návodů na přípravu objevuje maso hovězí. Vy však můžete klidně sáhnout i po vepřovém, skopovém, kachním nebo i drůbežím. Pokud máte chuť, maso různě kombinujte.

Další nepostradatelnou složkou, která dovede polévku k dokonalosti, je zelí. Ani zde se meze nekladou a záleží čistě na vašich preferencích. Použít se dá zelí čerstvé, nakrájené na drobné nudličky. Zařadit do receptu se nebojte také zelí kysané, kde si kyselost upravíte dle vlastního uvážení.

Zeleninu vybírejte pečlivě. Zaměřte se na její původ a volte raději bio kvalitu. Připravte si malé kostičky, které budete pozvolna a pečlivě restovat – tento krok je velmi důležitý pro výslednou chuť boršče. V každém případě vyzkoušejte různé variace a společně se svojí rodinou objevte recept, který vám všem bude vyhovovat.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat