Prostreno.cz

Přínosy konzumace mochyně

Plody mochyně peruánské jsou o trochu menší než cherry rajčata. Toto ovoce má sladkou, tropickou chuť, která připomíná ananas a mango. Mnoho lidí si mochyni nemůže vynachválit coby šťavnaté občerstvení v salátech, omáčkách nebo džemech. Patříte k nim? Pak si jistě oblíbíte i zdravotní benefity této dobroty!

Mochyně peruánská je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých. Pochází z Jižní Ameriky, ale pochopitelně ji dnes najdeme i v jiných oblastech. Její oranžové až žluté plody se označují jako třešeň Inků. Na 140 gramů (1 šálek) těchto plodů kromě jiných živin přijde 6 gramů vlákniny a 2,7 gramů proteinu. K mání je také vitamin C, niacin, vitamin A, železo či fosfor. „Zlaté“ bobule mají i vysoké množství beta-karotenu a vitaminu K spolu s malým množstvím vápníku. A to rozhodně není k zahození! Co vám konzumace těchto „kuliček“ přinese?

Antioxidační smršť

Plody mochyně peruánské jsou plné antioxidantů. Ty chrání a opravují škody způsobené volnými radikály, což jsou molekuly spojené se stárnutím a nemocemi, jako je rakovina. Skutečnost je taková, že dosavadní studie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15930727/) identifikovaly 34 jedinečných sloučenin ve zlatých bobulích, které mohou mít příznivé účinky na zdraví. Dále se ukázalo, že fenolické sloučeniny, také zde přítomné, blokují růst buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. V této souvislosti je však nutné uvést, že plody by se neměly loupat, neboť převážná většina účinných látek se ukrývá právě ve slupce. Navíc platí, že hladiny antioxidantů jsou na vrcholu, když je ovoce zralé.

Protizánětlivé účinky

Sloučeniny nazývané ananolidy mohou mít protizánětlivé účinky, což z nich dělá potenciálního pomocníka chránícího tělo před rakovinou tlustého střeva. V jedné studii (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6108337/) výtažek ze slupek zlatých bobulí snížil zánět u těch myší, které trpěly na zánětlivé onemocnění střev. I když zatím neexistují srovnatelné studie u lidí, laboratorní pokusy odhalují slibné účinky.

Posílení imunity.

Plody mochyně peruánské regulují imunitní systém (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6414162/). Toto ovoce obsahuje několik polyfenolů, které blokují uvolňování určitých zánětlivých složek. Navíc jsou zlaté plody dobrým zdrojem vitaminu C. Jeden šálek (140 gramů) poskytuje 15,4 mg tohoto vitaminu. A každý ví, že céčko hraje několik klíčových rolí v optimální odpovědi imunitního systému.

Zdraví kostí

Šťavnaté „kuličky“ také vynikají obsahem vitaminu K (https://par.nsf.gov/servlets/purl/10154654), což je vitamin rozpustný v tucích, jenž se podílí na kostním metabolismu. Káčko je nezbytnou složkou kostí a chrupavek. Nejnovější důkazy naznačují, že by tento vitamin měl být užíván spolu s vitaminem D. Toto spojení pro zdraví kostí hraje důležitou roli.

Ostrý zrak

Zlaté bobule poskytují lutein a beta-karoten spolu s několika dalšími karotenoidy. Strava s vysokým obsahem karotenoidů slibuje nižší riziko makulární degenerace související s věkem (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29287402/). (Tato nemoc je příčinou slepoty.) Není lepší dát si o pár plodů mochyně peruánské navíc?

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15930727/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6108337/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6414162/, https://par.nsf.gov/servlets/purl/10154654, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29287402/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat