Prostreno.cz

Kurkumové mléko je zásobárnou živin

Kurkuma je celosvětově populární koření, ale kurkumové mléko známé moc není. Přitom se jedná o zásobárnu živin schopných ovlivňovat zdraví mnoha různými způsoby.

Kurkumové mléko, jak název napovídá, je infúze složená ze sušeného kurkumového kořene nebo kurkumového prášku smíchaného s mlékem. Ve skutečnosti je tento tradiční indický nápoj nazýván „zlatým mlékem“. A právem. Přítomnost antioxidantů a dalších účinných látek v kurkumě zvěstuje, že se jedná o jeden z nejlepších přírodních léků. Co všechno zlaté mléko umí?

Péče o kůži

Kurkuma může díky antioxidačnímu účinku výrazně posílit zdraví pokožky. Lokální aplikace zklidňuje podráždění a krotí stavy, jako je akné, psoriáza, rosacea a ekzém.

Pomoc při trávení

Jako antiseptikum a antibiotikum může kurkumin v tomto populárním nápoji pomoci zmírnit zánět střev a podporovat zdravé trávení. Je o něm známo, že také zklidňuje křeče a nadýmání a zlepšuje rovnováhu bakterií ve střevě.

Ztráta váhy

Kurkuma urychluje metabolismus, což zvyšuje pasivní ztrátu hmotnosti. Lidé, kteří pijí kurkumové mléko, hlásí, že úspěšně snižují svoji hmotnost.

Léčba dýchacích potíží

Antibakteriální a antivirové vlastnosti tohoto nápoje odstraňují všechny patogeny, které napadají dýchací cesty. Popíjení kurkumového mléka podle všeho uklidňuje bolest v krku a pomáhá vyloučit nadbytek hlenu z dýchací soustavy.

Snížení zánětu

Uvedený horký nápoj je schopen zmírnit zánět v celém těle, od žaludku až po klouby a svaly. Kurkumin, účinná látka v kurkumě, je známý protizánětlivý zázrak, jenž působí proti oxidačnímu stresu.

Detoxikace těla

Kurkumové mléko je již dávno používáno jako detoxikační činidlo pro tělo, zejména pro játra. Pokud chcete zlepšit metabolismus a podpořit jeho schopnost eliminovat odpadní produkty, měli byste vypít sklenici kurkumového mléka alespoň jednou denně. To je zvláště cenné pro lidi, kteří trpí poškozenými játry.

Jak připravit kurkumové mléko?

Obstarejte si 1 gram kurkumy, 1 šálek mléka, 1/2 čajové lžičky kardamomového prášku a 1/4 čajové lžičky zázvoru. Mléko zahřívejte po dobu 3–4 minut, dokud nebude teplé. Poté vmíchejte kurkumu, kardamom a zázvor. Snižte teplotu na medium a nechte směs vařit 1–2 minuty.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat