Prostreno.cz

Přijďte na chuť skvělému sushi

Sushi. Malé a lahodné kousky této pochoutky milují lidé po celém světě! Co je však opředeno záhadou, je jeho vliv na lidské zdraví, potažmo na postavu! Tak jak je to doopravdy? Můžete díky sushi zhubnout?

Populární japonská delikatesa se na našem jídelníčku objevuje čím dál častěji. Lidé si ji často dopřávají v dobré víře, že se jedná o velmi zdravé jídlo, které je navíc i dietní. Ovšem věděli jste, že některé typy rolek mají vyšší kalorickou hodnotu, než třeba smažené hranolky? Je tedy velmi důležité, jaký typ sushi si objednáte.

Zdravé ryby

Pokud se podíváte na detailní složení jednotlivých rolek, v základu je sushi určitě zdravé jídlo. Platí ale několik zásad. Vzhledem k tomu, že často obsahuje syrové, tučné ryby, jako je tuňák nebo losos, je vhodné ho konzumovat maximálně dvakrát týdně. Tělu dodáte důležité omega-3 mastné kyseliny, které hrají roli například při správné funkci srdce. Tak si vytvořte svůj mix a zařaďte také kousky obsahující mořské plody, jako jsou krevety nebo mušle.

Základem je rýže

Správná rýže je základem všech druhů sushi a bez ní to zkrátka nejde. Bílá rýže obecně neobsahuje příliš mnoho vlákniny a rychle zvyšuje hladinu krevní cukru, což může znamenat, že máte brzy opět hlad. Pokud se však budete držet správného množství, můžete si sushi bez obav dopřát. Jen myslete na to, že v jedné porci (6 rolek) je zhruba 100 gramů rýže. A ruku na srdce, kdo zůstane jen u šesti kousků. Maximálně byste si měli dopřát zhruba 8 až 9 rolek, jelikož standardní porce rýže jako přílohy je stanovena na 150 gramů.

Co dále nesmí sushi chybět?

Jednotlivé kousky jsou baleny do mořské řasy nori, ta je vydatným zdrojem vitaminů a minerálů. Obsahuje například jód, železo, vápník a hořčík. K pokrmu dále patří zázvor, ten sám o sobě skvěle posiluje imunitu! Důležitou součástí je také namáčení rolek do sójové omáčky, která musí být velmi kvalitní! Levné výrobky zdraví spíše škodí. Navíc byste s ní měli šetřit, pořád je to jen dochucovadlo, které se pyšní vysokým množstvím sodíku.

Jaké sushi tedy objednat?

Řiďte se zásadou – čím méně křupavých doplňků, tím lépe! Určitě vynechte smažené kousky obalené v tempuře a vyzkoušejte například kalifornské rolky, které jsou plněné čerstvým avokádem nebo okurkou. Vegetariánská varianta je také dobrou volbou! Může obsahovat tofu a čerstvou zeleninu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat