Prostreno.cz

Šalvěj lze přidávat do jídla již při vaření

Čerstvé bylinky se nemají přidávat do jídla během vaření, neboť ztrácejí svoje aroma i účinky. Na jednu z mála však tohle pravidlo neplatí. Která bylinka to je a jak působí na zdraví?

Každý kuchař ví, že k dochucení pokrmů je nutné bylinky přidávat až v posledních fázích přípravy pokrmu, jinak se v jídle tak zvaně utopí. To ale není případ šalvěje lékařské. Její výrazné šalvějové aroma se ve vysokých teplotách vytrácí jen pozvolna, takže je možné použít ji právě již při vaření. (Stačí střídmé množství, mohla by chuť pokrmu přebít.)

Hodí se do všech jídel z masa, zeleniny, do salátů, pomazánek, nádivek i omáček. Chutná v majonézách, vaječných a houbových jídlech. Je to zkrátka takový univerzál, který ve větších dávkách působí opojně. Kromě toho, že se dá hodit přímo „do kotlíku“, užitečná je i coby léčivo. Který účinek vám bude nejsympatičtější?

Pro seniory i studenty

Šalvěj má močopudné vlastnosti, podporuje chuť k jídlu a trávení. Její velkou výhodou je, že působí antibakteriálně, pomáhá při nechutenství a zánětech sliznic. Říká se o ní, že si rozumí s mozkovými funkcemi, zlepšuje myšlení a koncentraci.

Ve skutečnosti výzkum publikovaný v časopise Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics prokázal, že dokonce i malé množství extraktů z šalvěje, ať už vdechovaných nebo konzumovaných, může pomoci léčit mírnou až středně závažnou Alzheimerovu chorobu a zvýšit schopnost vnímání i paměť. Výzkumníci proto tuto bylinku doporučují například studentům, kteří se připravují na zkoušky. Stačí žvýkat listy…

Antioxidant, který pracuje na výbornou

Podle studie v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry mohou antioxidační sloučeniny, jako je kyselina rozmarýnová, luteolin a apigenin, nalezené v šalvěji, pracovat na neutralizaci volných radikálů a zabránění vzniku oxidativního stresu v srdci, kůži, kloubech, svalech a mozku.

Péče o kůži

Listy šalvěje nebo tinktura z rostliny aplikovaná na problematické oblasti je účinná proti určitým stavům kůže, konkrétně ekzému, psoriázy a akné. Uvedená bylinka tyto neduhy zklidňuje a tím přispívá ke krásné pleti.

Zlepšení zdraví kosti

Jedna z nejvíce přehlížených výhod šalvěje se týká nadřazené úrovni vitaminu K, což je základní vitamin, který se nenachází v mnoha potravinách. Káčko je rozhodujícím prvkem při rozvoji hustoty kostí a zajištění jejich integrity. Pokud trpíte časnými příznaky osteoporózy nebo máte sedavé zaměstnání, vaši kosti na tom pravděpodobně nejsou nejlépe. Přidání listů šalvěje do vaší stravy může hladinu vitaminu K výrazně navýšit.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-cook-with-sage-11-culinary-uses-for-sage, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat