Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Proč jíst pravidelně čínské červené fazole

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

09.02.2019 | Dobroty do spíže a ledničky

Adzuki fazole neboli čínské červené fazole zaujímají nejen v orientální kuchyni významné místo. Jak se dají připravit a co od nich čekat? Tuhle dobrotu si zamilujete už jen proto, že vás zbaví toxických látek!

Červené fazole mají stejné klimatické a půdní požadavky jako sójové boby. Vařené tak trochu připomínají oříšky, také vynikají máslovou texturou a sladkou chutí. Adzuki jsou jedním z důležitých zdrojů rostlinných bílkovin, odepřít jim nejde ani přítomnost antioxidantů, jako jsou isoflavony. Stejně jako ostatní luštěniny se mohou pochlubit spoustou vlákniny, která zajišťuje pocit plnosti. Tedy kromě dalších, neméně důležitých věcí.

Zdravé srdce

Vláknina funguje jako čistička, která chrání sliznici tlustého střeva tím, že snižuje dobu expozice toxických látek. Také se váže na chemikálie způsobující rakovinu v tlustém střevě. Bylo rovněž prokázáno, že tato důležitá látka snižuje hladinu cholesterolu v krvi snížením reabsorpce cholesterolu vázajících žlučových kyselin v tlustém střevě. Už tohle je důvod, proč tento typ fazolí ochutnat.

Pojistka během těhotenství

Hodí se však i přítomnost kyseliny listové. Adzuki jí mají víc než sója. Folát spolu s vitaminem B12 patří k základním faktorům pro syntézu DNA a buněčné dělení. Přiměřený příjem kyseliny listové během těhotenství může pomoci předejít poruchám nervové trubice u novorozenců.

Normální činnost nervové soustavy

Červené fazole jsou skutečně velmi bohatými zdroji B-komplexu, zejména vitaminu B6 (pyridoxin), thiaminu (vitaminu B1), kyseliny pantotenové, riboflavinu a niacinu. Většina těchto vitaminů působí jako koefaktory enzymů v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků. Zároveň se jedná o pomocníky při optimální činnosti nervové soustavy

Důležité živiny v každé porci

Když se řekne adzuki, znamená to, že na svůj talíř přidáváte širokou škálu minerálů, jako je vápník, železo, mangan, fosfor a draslík. Poslední jmenovaný působí jako základní elektrolyt buněk a tělesných tekutin. V podstatě vyrovnává účinky sodíku a příznivě působí na krevní tlak. I to není k zahození. Určitě tedy adzuki nezatracujte, existuje spousta báječných receptů, které vám přirostou k srdci. Ochutnejte například barevný fazolový salát, adzuki na paprice, zeleninový guláš s červenými fazolemi a rýží či adzuki polévku se smetanou.

Černucha setá: Přírodní antibiotikum, které se hodí skoro...

Rýžový salát

Rýžový salát

9 hlasů
35min 583 kJ 55 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Guláš z uzeného masa

12 hlasů
1h a 10min 846kJ 160 Kč

Guláš z uzeného masa a zelí.

Hovězí plátky se žampióny

7 hlasů
1h a 15min 522kJ 195 Kč

Velmi chutné dušené hovězí plátky s houbami.