Prostreno.cz

Bazalka má i další zajímavé odrůdy

Bazalka je všestranná bylinka, která se snadno pěstuje třeba i na okenním parapetu. Tušili jste, že existuje více než 40 druhů? A znáte aspoň tři z nich? Pro pesto se nejlépe hodí ta sladká!

Síla bazalky nespočívá jenom v její chuti. Báječné je na ní i to, že každý z více než 40 druhů této rostliny se dá použít na něco jiného. Až přijde čas předsadby, možná budete chtít přihlédnout k odrůdám, které jsou velmi populární.

Bazalka pravá

Tento druh bazalky je nejznámější, protože se běžně vyskytuje v každém obchodě s potravinami. Některé markety ji dokonce prodávají v květináčích, takže můžete kultivovat vlastní rostliny bazalky. Bazalka pravá se často používá k ochucení populárních italských pokrmů a nezřídka slouží jako ozdoba.

Sladká bazalka

Sladší a drobnější bratranec odrůdy bazalky pravé se nazývá sladká bazalka. Ta je také skvělou volbou pro pokrmy z těstovin. Ostatně, sladká „verze“ je nejznámější bazalkou používanou k výrobě pesta.

Sladká thajská bazalka

Sladká bazalka s lehkou chutí lišejníku. Dochucuje asijská jídla, jako jsou nudle nebo kari.

Citronová bazalka

Citronová bazalka společně se svou sestrou, bazalkou limetkovou, neodmyslitelně patří k odpoledním koktejlům a osvěžujícím limonádám, které povznášejí tělo i ducha nejen v letních měsících. Ideální je i do salátových zálivek a sorbetů.

Svatá či posvátná bazalka

Svatá bazalka, která je známá pod pojmem tulsi, se využívá jako čaj, tinktura i bylinný doplněk. Pro svoji květinovou chuť a vůni ji mnozí přidávají do potpourri. V rámci ajurvédské medicíny se považuje za adaptogenní bylinu, což znamená, že pomáhá tělu účinněji reagovat na stres tím, že stabilizuje účinky neuroendokrinního systému a podporuje imunitní systém.

Řecká bazalka

Jedná se o jednoletou bylinu vytvářející kompaktní a hustý porost s podstatně menšími listy než u ostatních druhů bazalky. Po nějaké době pěstování vypadá jako bonsaj, je to totiž přezimující keřík. Použít se dá podle libosti do různých druhů pokrmů od těstovin po saláty i pesta. Výborně se hodí k masu i rybám.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat