Prostreno.cz

Dopřejte si častěji zdravý lilek

Asi málokdo tuší, jak velký potenciál pro lidské zdraví se ukrývá v lilku. Nebo vy už jste slyšeli o tom, že tato potravina zpomaluje stárnutí a snižuje riziko předčasného úmrtí, čímž přispívá k dlouhověkosti? Posiluje také imunitu a pomáhá trávení!

Lilek vejcoplodý neboli baklažán pochází z Indie, odkud se postupem času dostal až na váš talíř. Teď jen čistě ze zvědavosti, řadíte tento poklad roztodivného tvaru do zeleninové kategorie? Pak jste na omylu, neboť z botanického hlediska se jedná o ovoce, stejně jako je tomu například u rajčat. Ovšem řekněme si upřímně, není to vlastě úplně jedno? Tyto skvělé benefity vám lilek nabízí tak jako tak!

Trávení, které funguje na jedničku

Míváte občas „břišní trable“? Možná je to proto, že vám zoufale schází vláknina, která je nezbytná pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích problémů. Jednou z možností, odkud tuto cennou složku výživy můžete vesele čerpat, je právě baklažán. Mimochodem, nelze nezmínit, že vláknina má i další pozitiva zahrnující snížené riziko rakoviny tlustého střeva, redukci cholesterolu, normalizaci krevního tlaku nebo detoxikaci těla.

Silnější imunita a delší mládí

Antioxidanty jsou látky, jež omezují aktivitu volných radikálů, snižují pravděpodobnost jejich vzniku, nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu, což ve výsledku představuje silnější imunitu a zesílenou ochranu před celou řadou vážných chorob, včetně zmíněné rakoviny. Proč o to mluvíme? Důvod je jasný. Lilek patří na seznam bohatých antioxidačních zdrojů. Určitě vás bude zajímat i to, že antioxidanty rovněž zpomalují biologický proces stárnutí.

Zdravé srdce i záruka dlouhověkosti

Kromě vlákniny a již zmíněných antioxidantů tento přítel v „tmavém kabátku“ nabízí také neskromné množství draslíku a vitaminů B a C. Spolupráce těchto složek podpoří vaši celkovou kondici víc, než si vůbec umíte představit. Závěry nedávné studie publikované v magazínu Journal of Clinical Nutrition naznačují, že pravidelná konzumace potravin s obsahem uvedených živin významně omezuje riziko předčasného úmrtí v důsledku kardiovaskulárních chorob. Co říkáte na tenhle chutný „prášek na srdce“?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat