Prostreno.cz

Mandarinky chrání před cukrovkou

Máte chuť na něco šťavnatého, lahodného a zároveň zdravého? Pak si skočte do obchodu pro mandarinky, které posilují kosti, zlepšují zrak a pomáhají hubnutí. I vašemu zažívání ale takové občerstvení hodně prospěje!

Mandarinky jednoznačně patří mezi nejoblíbenější citrusové plody. Určitě to má mnoho společného s tím, že se snadno loupou, většinou postrádají pecky a mají příjemnou chuť. Zatímco se bezpečně ví, že jejich domovinou je Čína a Japonsko, původ názvu není dodnes zcela objasněn. Jisté ovšem je, že poklady ukryté pod slupkou přinášejí hodně zajímavá pozitiva (1).

Bezproblémové trávení, které se nezadrhne

Výčet schopností šťavnatého zázraku začínáme tím, že ve vašich útrobách nastolí pořádek. Platí totiž za skutečně bohatého zprostředkovatele vlákniny. Už jste jistě mnohokrát slyšeli o tom, že tato složka potravy nesmírně svědčí trávení, neboť zajišťuje pravidelné pohyby střev. Sluší se dodat, že vláknina rovněž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, detoxikuje tělo, navozuje pocit sytosti a podporuje hubnutí. Nedržíte náhodou nějakou předjarní dietu? Pokud ano, tato informace se vám jistě bude hodit (2).

Prevence diabetu 2. typu. V každém soustě

Statistická data hlásí, že diabetes 2. typu má přibližně každý dvanáctý našinec, přičemž dalších minimálně sto tisíc jedinců absolutně netuší, že touto nemocí trpí. Existuje nějaká prevence? Podle kanadských vědců z Univerzity v Západním Ontariu by ji mohly představovat právě mandarinky. A to vážně! Dle jejich názoru vykazují vysoký podíl nobiletinu, což je látka náležící do skupiny rostlinných antioxidantů, která významně přispívá ke snížení pravděpodobnosti diabetu. Zároveň urychluje spalování kalorií a zabraňuje ukládání tukových zásob (2).

Bystrý zrak jako hotová věc

Že mrkev je dobrá pro oči, to nám babičky kladly na srdce celé dětství. A ano, měly naprostou pravdu. Ovšem nutno dodat, že pro ostrý zrak a ochranu před slepotou je prospěšné všechno, co obsahuje vitamin A. Fenomenálním zdrojem tohoto vitaminu, jež mimo jiné také podporuje integritu pokožky a odstraňuje z těla nežádoucí toxické látky, jsou právě mandarinky (2).

Silné kosti, které jen tak něco nezlomí

Američtí experti, jejichž působištěm je Tuftsova univerzita v Massachusetts, došli prostřednictvím svého výzkumu k názoru, že lidé, kteří konzumují dostatek vitaminu C a draslíku, jsou méně náchylní ke zlomeninám i osteoporóze. Údajně proto, že kombinace uvedených živin zvyšuje hustotu kostí a činí je silnější a odolnější (2). Kde že najdete? V bohatém zastoupení je nabízí zmiňované plody!

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Mandarinka, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/





Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat