Prostreno.cz

Lilek quitský je skvělý do koláčů i zmrzliny

Lilek quitský. Říká vám to něco? Jestli toužíte po štíhlejším těle a silnější obranyschopnosti, měli byste se s touto rostlinou seznámit. Z jejích plodů je vynikající marmeláda!

Lilek quitský (Solanum quitoense) je subtropická vytrvalá rostlina pocházející ze severozápadu Jižní Ameriky. Na tomto malém keři nebo stromu roste citrusové ovoce, kterému se říká lulo či naranjilla. Zcela zralé plody, vyjma zhořklých, jsou podle dostupných údajů sklízeny a zelená šťáva se využívá jako přísada do alkoholických a nealkoholických nápojů. Chuťově připomínají ananas, ale někteří lidé je přirovnávají spíš k limetce v kombinaci s rebarborou. Z lula se přitom připravují nejen báječné šťávy, ale také džemy a marmelády. Ovoce se přidává i do koláčů, dezertů a zmrzlin. A jak působí na zdraví?

Ovoce lulo má vysokou hladinu vitaminů C, A, B6 a K. Poskytuje folát, niacin a thiamin, stejně jako vápník, železo, fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek a vlákninu. Kromě sacharidů, bílkovin a cukru obsahuje mnoho vody a velmi nízké množství tuků a kalorií. V první řadě se může pochlubit antioxidačními vlastnostmi. Suma sumárum, zdravotní výhody tohoto ovoce jsou báječné. Co všechno od něj můžete očekávat?

Zvyšuje imunitu a pečuje o pokožku

Nefunguje váš imunitní systém tak, jak by se slušelo? Lulo se o to postará, a to díky přítomnosti vitaminů A a C. Právě céčko funguje jako přírodní antioxidant, který vylučuje volné radikály z vašeho systému. Stimuluje také produkci bílých krvinek, jenž představují první linii obrany těla před infekčními chorobami a jinými patogeny. Vitamin C je také nedílnou součástí vývoje kolagenu, který zvyšuje elasticitu a vyhlazení pokožky. V neposlední řadě podporuje vývoj pojivové tkáně, cév a orgánů.

Pomáhá při trávení

Pepsin je typ vlákniny, taktéž zastoupen ve zmíněném ovoci. Vláknina obecně podporuje trávení a pepsin je jednou z nejlepších variant, které pozitivně působí na gastrointestinální trakt. Může pomoci odstranit zácpu, křeče, nadýmání a vážnější stavy, jako jsou žaludeční vředy. Vláknina také reguluje množství glukózy, které se uvolňuje do krevního řečiště. Proto je lulo prospěšné i pro pacienty s cukrovkou, kteří potřebují velmi pozorně sledovat hladinu cukru v krvi.

Zlepšuje vidění

Karotenoidy nacházející se v lulu, včetně vitaminu A a beta-karotenu, neutralizují volné radikály způsobující oxidaci v některých očních buňkách. To může snížit riziko vzniku makulární degenerace, katarakty a dalších problémů s viděním.

Snižuje hladinu cholesterolu

Kombinace dietní vlákniny, která odstraňuje nebezpečný, tedy „špatný“ cholesterol z těla, a zároveň bohatá řada dalších vitaminů a minerálů, výrazně zlepšují funkci kardiovaskulárního systému a eliminují riziko rozvoje aterosklerózy, stejně jako srdečních záchvatů a mrtvice.

Detoxikuje tělo

Lulo se často používá v tradiční medicíně jako diuretikum, což znamená, že podporuje močení, čímž přispívá k očistě ledvin od přebytečných toxinů. Zároveň zmírňuje stres na játrech a redukuje množství přebytečné soli, vody, a dokonce i tuků. Mimochodem, lidé se často obracejí na diuretické látky, když chtějí zhubnout, nebo detoxikují své tělo a krev od toxinů. Patříte mezi ně?

Zdroj: názory autora, www.wikipedia.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat