Prostreno.cz

Tuňák zlepšuje náladu i zdraví srdce

Jak často jíte tuňáka? Pokud si ho odpíráte kvůli možnému obsahu rtuti, děláte chybu. Ostatně, sami odborníci připouštějí, že s přítomností tohoto kovu to tak dramatické není. Tak se nepřipravujte o prospěch, který vám tato ryba přináší!

Že je tuňák doporučovaným mořským živočichem, o tom asi nikoho přesvědčovat nemusíme. Jenže ruku na srdce, kolik toho o něm vlastně víte? Možná pro vás bude novinkou, že „průměrný kousek“ měří přes dva metry a váží přibližně 200 kilogramů. Třeba nemáte ani tušení o tom, že 80 % jeho vylovené tichomořské populace končí v Japonsku, kde tvoří základní surovinu při výrobě suši. A co jeho účinky na zdraví, o těch jste slyšeli? Konkrétně tyhle stojí za zmínku!

Cholesterol v normě rovná se zdravé srdce

Není sporu o tom, že tuňák nabízí skutečně vysoký podíl protizánětlivých omega-3 mastných kyselin. Proč je tento fakt přínosnou informací? Poznatky studie publikované v magazínu American Journal of Clinical Nutrition informují o tom, že právě tyto kyseliny významně přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž podporují funkce celého kardiovaskulárního systému. Zároveň dle expertů urychlují hubnutí a pozitivně ovlivňují paměť. I to je plus, nebo snad ne?

Splíny? Ty si na vás netroufnou

Zmíněné omega-3 mastné kyseliny kromě podpory srdečního zdraví významně ovlivňují i duševní rozpoložení. Ano, čtete správně, na nervy tedy mořská strava působí přímo blahodárně! Tedy alespoň tak by se dal zjednodušeně citovat závěr výzkumu, o němž byste se dočetli v časopise Nutritional Neuroscience. V něm se uvádí, že uvedené tuky snižují symptomy duševních onemocnění a depresí, a to včetně těch poporodních. Jsou také přirozenou léčbou bipolárních a afektivních poruch, přičemž se doporučují i při hyperaktivitě.

Zlepšovák při hubnutí, se kterým lze počítat

Rozhodli jste se, že se statečně „poperete“ s nadbytečnými kily? O důvod víc, proč do svého jídelníčku zakomponovat tuňáka. Načerpáte z něj poctivou dávku bílkovin, bez kterých se redukční proces jen stěží obejde. Předností proteinů totiž je, že vám pomohou udržet dosavadní svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu. Rovněž vykazují ze všech živin nejvyšší sytící schopnost, takže podstatně oddalují pocit hladu. Nelze nezmínit, že se také podílejí na budování svalů a klíčové jsou i pro produkci hormonů a protilátek. Říkáte si, že tohle všechno zní sice hezky, nicméně o jmenované rybě kolují značně znepokojivé informace, takže si ji přece jen odepřete? Možná děláte chybu…

Tuňák a rtuť. Jak to tedy je?

Poslední dobou se stále hlasitěji ozývají výroky týkající se obsahu nebezpečné rtuti, které má prý tvor patřící do čeledi makrelovitých na rozdávání. Co je na tom pravdy? Podle názoru odborníků je tento kov přítomný v těle většiny ryb a mořských živočichů, nicméně jde o množství, jež člověka v žádném případě nemůže ohrozit. A zvláště v případě, že si tento pokrm dopřeje dvakrát týdně. Takže asi tak.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat