Prostreno.cz

Pro zdravé oči a střeva přidejte sýr feta do svých receptů

Feta je jedním z nejoblíbenějších a nejzdravějších sýrů na světě, a to z dobrých důvodů. Ještě předtím, než ho položíte na svůj stůl, byste však o něm měli vědět pár věcí. V některých případech vám totiž může i ublížit!

Feta je slaný bílý sýr, který se vyrábíí z ovčího a kozího mléka. Jeho domovinou je Řecko, ve kterém se stal základem mnoha různých pokrmů. Obvykle se dodává v blocích, jeho chuť je přitom silná, houževnatá a výrazná. Feta obsahuje různá probiotika a další základní živiny, jako je například vápník, kyselina listová, vitaminy B12, B6, A a K. I když se spojuje s významným množstvím sodíku a nasycených tuků, stále je považován za jednu z nejzdravějších možností. Co se stane, pokud ho budete jíst pravidelně?

Podpora imunitního systému

Jeden z proteinů v tomto sýru, histidin, se v těle stává histaminem a vyvolává malý výbuch aktivity v imunitním systému. Tento proces je důležitý, aby obranyschopnost fungovala na jedničku. Vivat, Řecko!

Zdravá střeva

Sýr feta je naplněn více než tuctem různých probiotik, která mohou obnovit bakteriální rovnováhu vašeho střeva a omezit syndromy dráždivého tračníku. I tohle není k zahození.

Prevence proti očním onemocněním

Jako velký zdroj riboflavinu je uvedený sýr schopen stimulovat zdraví oka a snižovat riziko katarakty (šedého zákalu) a makulární degenerace.

Stop anémii i osteoporóze

Vápník je rozhodující pro absorpci železa v těle, takže zabraňuje chudokrevnosti. Navíc je společně s dalšími minerály důležitý pro zdraví kostí a nižší riziko osteoporózy. Zařadíte-li sýr feta do svého jídelníčku, budete těžit z obojího.

Nežádoucí účinky nadměrné konzumace

Ačkoli sýr feta může být báječný – ostatně, přidává se do omelet, na pizzu a do různých slaných koláčů, salátů a těstovin – existují i některé vedlejší účinky při jeho konzumaci, včetně různých alergických reakcí. Ve většině případů za tím vším stojí intolerance na laktózu, která může způsobit kopřivku, žaludeční nevolnost, svědění kůže, a dokonce i anafylaxi. Také pozor při dietě! Feta zrovna nepatří k nízkotučným potravinám. Navíc zhruba dvě třetiny tuků v tomto sýru jsou nasycené. Při nadměrné konzumaci (asi tak jeden šálek denně) je v sázce vyšší hladina cholesterolu a celkové zdraví srdce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat