Prostreno.cz

Rukola posiluje kosti a detoxikuje tělo

Že je listová zelenina nesmírně zdravá, to je všeobecně známá věc. Kolik jejích druhů ale jíte pravidelně? Byl by hřích zapomínat na rukolu, která poskytuje prevenci před rakovinou, prospívá trávení a omlazuje pleť.

Budí ve vás rukola dojem podivného plevele? Nenechte se zmást, tato listová zelenina, jejíž domovinou je Apeninský poloostrov, je neodmyslitelnou součástí tradičních jídel v Itálii, Řecku i Francii. Její specifická chuť ale může zpestřit jarní jídelníček i vám! Báječně se hodí k pizze, do salátů, polévek, pomazánek, omáček i těstovin. Rukole to ovšem náramně svědčí také po boku mletého masa, rýže, brambor či ryb. Co její pozitivní účinky pro zdraví? Ty vás zaručeně nadchnou!

Očista těla, která vůbec není od věci

Aromatický zelenáč je skvělým „úklidovým prostředkem“, což tuší málokdo. Načerpáte z něj sloučeniny obsahující síru, které neutralizují toxiny. Své schopnosti v plné parádě předvede také obsažená vláknina. I tato cenná živina významně přispívá k detoxikaci organismu, zatímco „dohlíží“ na pravidelné pohyby střev, navozuje pocit sytosti a podporuje hubnutí.

Zdravé, silné a odolné kosti

Bez ohledu na to, jakým způsobem rukolu v kuchyni zpracujete, vám poskytne skutečně požehnané množství hořčíku, vápníku i vitaminu K, jež je potřebný v procesu mineralizace kostí. „Káčko“ navíc pomáhá vápník správně absorbovat, tudíž je považován za spolehlivou prevenci osteoporózy. Sluší se dodat, že zároveň hraje klíčovou roli při srážení krve a snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění.

Zvýšená ochrana před rakovinou

Na antioxidanty se v dnešní době klade hodně velký důraz. A je jasné, proč! Zabraňují poškození buněk škodlivými volnými radikály, čímž dle mínění specialistů přispívají k prevenci rakoviny, a to zejména tlustého střeva, prsu, plic a prostaty. Stejně účinně ovšem zpomalují proces biologického stárnutí, zatímco zlepšují vzhled a kvalitu pokožky. Odkud antioxidanty načerpáte? Přece ze zmíněné listové zeleniny, která jich má doslova na rozdávání!

Silnější imunita. Nehodila by se vám?

Na seznamu ctností rukoly nechybí ani fakt, že vykazuje vysoký podíl vitaminu C. Není žádnou novinkou, že „céčko“ příznivě ovlivňuje imunitní systém, tudíž podstatně zvyšuje odolnost před kdejakými zdravotními patáliemi. Tím jeho poslání ještě nekončí, neboť stimuluje i tvorbu kolagenu, jež zachovává pokožku pružnou a elastickou. Také zesvětluje tmavé skvrny a zlepšuje vzhled jizev, pod palcem má rovněž kvalitu vlasů a nehtů. Neberte to!





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat