Prostreno.cz

Důvody pro konzumaci vyzrálého parmezánu

Pochází z Itálie a báječně si rozumí s noky, těstovinami i rizotem. Ano, bez voňavého a lahodného parmazánu by to v kuchyni nešlo! Jaké významné látky obsahuje a proč si ho s mírou dopřát i při dietě?

Parmezán, také známý jako Parmigiano-Reggiano, je tvrdý sýr vyráběný z částečně odtučněného kravského mléka, jehož chuť je slaná a ořechová. Proč ho milují miliony lidí na celém světě?

Dobrota bez lepku

Vzhledem k tomu, že Parmigiano Reggiano je mléčný výrobek, splňuje kritéria pro bezlepkovou potravinu. Opatrnosti však není nikdy dost. Vždy si při koupi tohoto sýra nezapomeňte zkontrolovat jeho nutriční profil, protože někdy během výrobního procesu může dojít ke kontaminaci lepkem.

Studnice výživných látek

Podle výživových poradců je parmezán dobrým zdrojem vody, energie, lipidů, vlákniny a cukru. Je také bohatý na různé minerály, a to včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a zinku.

Pokud jde o vitaminy, může se pochlubit slušným množstvím thiaminu, riboflavinu, niacinu, vitaminu B6, folátu, vitaminu B12 a vitaminy A, E, D a K. Co se týče informací pro lidi v redukční dietě, tak jeden šálek parmezánu symbolizuje 431 kalorií, 4 gramy sacharidů a 38 gramů bílkovin. Je však vhodné zmínit, že tento líbivý nutriční profil trochu kazí přítomnost velkého množství soli. Ještě že si to tento oblíbený sýr vynahradí! Jak a čím?

Vápník

Parmezán je vynikajícím zdrojem vápníku. Již jeden šálek poskytuje více než doporučované denní množství. Vápník spolu s bílkovinami a vitaminem D přitom tvoří základní kámen zdravé kostní hmoty. Zároveň podporuje zdraví srdce a silné zuby, také zabraňuje srážení krve. Vápník je však také důležitou součástí svalového růstu a zdraví.

Vitamin A

Áčko je známé pro podporu silného zraku a vidění při slabém světle. Je také rozhodující pro rozvoj silných kostí a zdravého imunitního systému. Vědci dokonce směle tvrdí, že je v jeho moci prevence proti některým typům rakoviny. Vitamin A také pomáhá udržovat počet bílých krvinek a hovoří se o něm v souvislosti s reprodukčním zdravím.

Protein

Parmezán je vynikajícím zdrojem bílkovin, přičemž protein je nezbytný pro růst a opravu svalové hmoty a také pomoc při úbytcích hmotnosti. Ovšem všeho s mírou. Při redukční dietě jsou sýry s obsahem tuku v sušině nad 40 %, mezi které parmezán patří, méně vhodné. Dopřát si ho můžete, ale opatrně!

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat