Prostreno.cz

Sušené datle posilují kosti a prospívají trávení

Jak uspokojit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své zdraví? To je snadné, dejte si pár datlí! Tahle dobrota s dlouhou tradicí zredukuje cholesterol, vyladí krevní tlak a zlepší soustředění. Zajímavých schopností má ale víc! Která vás dostane?

Stejně jako fíky mají i datle svůj původ v Přední Asii, přesněji pak v Mezopotámské nížině. Věřili byste tomu, že se tyto plody pěstují už pět tisíc let? Alespoň tedy podle některých historických pramenů. Pokud jde o to, kde ještě se o tomto sladkém ovoci dočteme, jakožto pokrm moudrých a svatých ho zmiňuje také Bible nebo Korán. Kdy jste si na datlích naposledy pochutnali vy? Doporučujeme si pro sáček těch sušených skočit o polední pauze. Nebo se snad těmhle výhodám chcete bránit?

Trávení, co šlape jako po drátkách

Míváte občas „břišní trable“? Možná je to proto, že vám zoufale schází vláknina, která je nezbytná pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích obtíží. Jednou z možností, odkud tuto cennou složku výživy můžete vesele čerpat, je právě úroda datlovníku pravého. Mimochodem, nelze nezmínit, že vláknina má i další přínosy zahrnující snížené riziko rakoviny tlustého střeva, redukci cholesterolu, normalizaci krevního tlaku nebo detoxikaci těla.

Anémie? Vyhněte se jí

Ze zmíněné sladkosti načerpáte poctivou dávku železa, jež je velice důležité pro prevenci a dokonce i odvrácení samotné anémie. Ovšem pozor, pole působení tohoto minerálu je možná ještě širší, než jste si kdy mysleli. Železo je totiž prospěšné i pro metabolismus a bojuje proti únavě. Sluší se dodat, že obzvláště užitečné je pro osoby trpící nespavostí či syndromem neklidných nohou.

Záruka silných kostí. Jako vážně

Díky vysokému obsahu vápníku lze lahodné datle považovat za spolehlivý prostředek, který zabraňuje odvápnění kostí, přičemž předchází jejich lámavosti. Uvedenou látku však ocení i svaly a nervový systém, to jste věděli? Přítomnost vápníku v těle všemi deseti uvítají také zuby, jimž zlepšuje celkovou kondici a odolnost.

Mozková vzpruha, které nikdy není dost

Sušená dobrota, jež se na pultech obchodů vyhřívá celoročně, je parádním občerstvením do práce. Na seznam famózních pozitiv tohoto ovoce patří i to, že nemá nouzi o kyselinu pantotenovou, která stimuluje mozek a zlepšuje soustředění. A to se hodí, nebo snad ne?

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat