Prostreno.cz

Bramborový škrob šetří práci i peníze

Rádi vaříte polévky či omáčky? Pak jistě víte, že kupříkladu smetanové konzistence nejsou chutné, pokud se pokrm nezahustí. Jak a čím? Většina lidí používá jíšku z mouky, nicméně bramborový škrob je v tomto ohledu vhodnější. Ušetří práci a peníze i vám?

Bramborový škrob, v kuchařské terminologii zvaný bramborová moučka, slouží k úpravě masitých i zeleninových pokrmu, omáček, polévek, moučníků a dezertů. V čem se liší od jiných zahušťovadel? Tyhle čtyři důvody mu už nikdy nikdo neodpáře!

Žádná pachuť

Při smíchání za účelem zhuštění směsi nedostanete krystalickou, drsnou, pastovitou pachuť, která se objevuje třeba u mouky nebo jiných zahušťovadel. Bramborový škrob nemění chuť jídla.

Ekonomická úspora

Bramborový škrob není dražší než ten kukuřičný a ačkoliv se v obchodě nachází ve veganské/bezlepkové sekci (nebo oddělení se zdravou výživou), stojí sotva pár korun. (250 gramů obvykle přijde na deset korun.)

Varianta pro celiaky

Uvedený bramborový škrob neobsahuje lepek, takže se jeví jako báječná pomůcka pro celiaky, lidi s intolerancí na chluten, nebo jednoduše ty, kdo chtějí žít zdravějším životním stylem.

Nejlepší přítel kuchaře i hospodyňky

Navzdory tomu, že si některé recepty žádají světlou či tmavou jíšku hned na začátku, bramborový škrob může být přidán až na konci doby vaření, a to aniž by utrpěla textura pokrmu. Z tohoto důvodu lze jídlo připravit den či dva předem, nebo je možné jej dokonce i zmrazit. Jakmile dobrotu vrátíte zpátky na plotnu, přidá se škrob a jídlo se zahustí podle osobních představ.

Suma sumárum, bramborový škrob je skvělým doplňkem, který skutečně může být užitečný při úpravě dušeného masa, omáček i dalších pokrmů. V neposlední řadě se s ním dají čistit skvrny na prádle, které je díky němu mnohem čistší! Jak na to?

Do litru vody dejte polévkovou lžíci bramborového škrobu. Na plotně pak těsně před varem pomalu vlijte ve studené vodě rozmíchaný bramborový škrob a stále směs míchejte. Jakmile se ukáže na povrchu bublina, odstavte. Takto uvařený škrob přeceďte. Nejprve oškrobte prádlo bílé a po něm barevné.

Zdroj: názory autora, www.wikipedia.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat