Prostreno.cz

Česnáček lékařský je ideální do salátů

Česnek medvědí je sice nyní mnohem vyhledávanější rostlinou, ovšem svými léčivými účinky si s ním česnáček v ničem nezadá. Česnáček lékařský kvete v dubnu až květnu a jeho listy jsou do salátu nebo polévky přímo ideální. Už jste zkoušeli naložit ho do octa?

Mezi jeho stanoviště patří vlhké živé ploty, okraje lesů a jiná stinná místa. Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) zkrátka preferuje vlhkou nebo mokrou půdu. Dříve se mu říkalo hořčice chudého člověka. Mezi jedlé části patří květy, listy i semena, která plní funkci koření, nahrazuje se jimi pepř. Na podzim se sklízí i kořen, který se používá jako křen. Jedná se o bylinku pro kuchtění jako dělanou!

Planá rostlinka, kterou milují všichni kuchaři

Mladé listy, syrové nebo vařené, se báječně hodí do polévek nebo salátů. Účinně posilují trávicí systém a jejich mírná česneková a lehce nahořklá chuť je příjemná. Listy jsou antiastmatické a antiseptické. Při jejich konzumaci se podporuje pocení a léčba bronchitidy, astmatu a ekzémů. Pokud vás při procházce bodne nějaký hmyz, použijte šťávu z listů jako hojivý a zklidňující obklad.

Recept na bylinný ocet

Bylina se dále využívá na přípravu čaje. Ano, hádáte správě, tento nápoj chutná po česneku. Česnáčkem se také obohacují pomazánky, skvělé je i pesto. Chcete si jeho sílu uchovat po delší dobu? Spolehněte se na bylinný ocet! Do domácího jablečného octa přidejte nasekanou nať česnáčku. Můžete vhodit i pažitku a pozor, pokud milujete výraznější česnekové aroma, i pár stroužků česneku. V temné a chladné místnosti nechte louhovat tři až čtyři týdny. Občas lahvičku protřepte. Dávejte pozor, aby byly přísady pod hladinou, jinak by se ocet mohl kazit.

Pramen zdraví i výborné dochucovadlo

Hotový ocet nakonec přelijte přes síto do čisté lahvičky s uzávěrem. Takto vydrží až půl roku. Následně jej zpracujte k ochucení zeleninových salátů, na přípravu omáček, majonéz a výrobu dresinků. Konkrétně tenhle česnekový bude zásobovat tělo vitaminem C, podpoří hojení dýchacích cest a močového systému. Také zlepší činnost cév a slinivky a pomůže při léčbě nepříjemných kožních projevů. Ostatně, česnáček se hodí i na jarní povzbuzující kúru.

Nakrájenou rostlinu nechte vyluhovat pár hodin ve vodě, přeceďte a vypijte. Mezi další postupy patří i rozmixování listů a květů s vodou a následné scezení. Pakliže si nápoj z česnáčku lékařského dopřejete, doplníte „céčko“ a nastartujete organismus.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat