Prostreno.cz

Kokos na sto způsobů

Kokos se již odedávna využíval v tradiční medicíně v Asii a Tichomoří, dodnes je zde považován za všelék, dokonce ho tamní obyvatelé označují jako strom života. Kokosový ořech je v poslední době stále více populární i v našich končinách. Znáte všechny jeho produkty a k čemu je můžete využít?

Kokos není jen o dužině, v poslední době se těší oblibě i kokosová voda či kokosový olej, a to není zdaleka všechno, co z kokosu lze vyprodukovat. Co všechno kokos nabízí?

Kokosový olej

Kvalitní kokosový olej lisovaný za studena, má mnoho blahodárných účinků, ale je dobré vědět, jak ho správně používat. Pokud se ho rozhodnete konzumovat, můžete ho použít při běžném vaření, má vysokou teplotu přepalování, takže lze na něm i smažit. Dále ho můžete přidávat do salátů, použít při pečení dezertů a tak podobně. Pozor, kokosový olej byste nikdy neměli kombinovat s mléčnými výrobky a se syrovými vejci. Konzumovaný kokosový olej má příznivý vliv na trávení.

Dále ho využijete v péči o pokožku a vlasy. Zmírňuje tvorbu vrásek, strií a je vhodný i na ošetření drobných poranění. V kosmetickém průmyslu je využívaný pro své hydratační účinky. Na vlasy ho můžete použít jako vlasový zábal a poté vlasy omyjete běžným šamponem. Kokosovým olejem můžete také nahradit běžnou ústní vodu, používá se zcela stejně a je velmi prospěšný pro zdravé dásně.

Kokosová voda

Kokosová voda je tekutina, která se nachází uvnitř mladých kokosových plodů. Je bohatým zdrojem draslíku, vitaminu B a C. Dále obsahuje vápník, křemík, fosfor a je plný kvalitních bílkovin a nasycených tuků. Kokosová voda účinkuje na lidské tělo jako přírodní ochlazující nápoj, zrychluje metabolismus a krevní oběh.

Kokosové mléko

Kokosové mléko se často zaměňuje s kokosovou vodou. Mléko se získává z bílé dužiny zralých kokosových ořechů, má hustou konzistenci a krémovou texturu. Ořechová dužina se při jeho výrobě mixuje s vodou a poté se cedí.

Kokosové mléko se nejčastěji používá při vaření polévek, omáček a dezertů, je typické v thajské, havajské, indické, jihoamerické a karibské kuchyni.

Kokosový krém

Krém se získává lisováním kokosové dužiny z čerstvě otevřeného kokosu. Kokosový krém je zdrojem mastných kyselin, které silně působí proti kvasinkám a plísním. V kulinářství se kokosový krém často využívá k výrobě zmrzliny nebo ke zjemnění omáček.

Kokosový cukr

Cukr z kokosu představuje skvělou náhražku klasického bílého cukru, má nižší glykemický index a je velmi chutný. Obsahuje vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, zinek a železo. Je bohatý na antioxidanty, které působí proti škodlivým volným radikálům.

Pořizovací cena je poněkud vyšší, ale je také adekvátní ke svému výrobnímu procesu. Kokosový cukr se získává ručním sběrem kokosového nektaru z květů kokosových palem, ten se pak svaří na karamel a poté se rozdrtí na malé krystalky.

Zdroj: www.makeup.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 2 komentářů

Stokurev
28.04.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat