Prostreno.cz

Vysaďte si spolehlivou ochranářku srdce pažitku

Už dávno neplatí, že šnytlík je úplně obyčejná ingredience, která se hodí akorát tak na chleba s máslem. Tuhle rostlinku se vyplatí mít v bylinné zahrádce. Zmírní vám totiž alergii a zreguluje cholesterol, zatímco posílí kosti!

Stále máte na zahrádce kousek volného místa a nevíte, čím ho zaplnit? Zkuste si vysadit pažitku, která má mnohostranné využití. Přidat ji můžete do různých pomazánek, salátů, polévek i bylinkového másla. Poslouží vám však i jako dekorace, neboť dodá na přitažlivosti chlebíčkům a jednohubkám, přičemž pozvedne chuť rybích pokrmů i vaječných jídel. Naprosto samostatnou kapitolou jsou její pozitivní účinky na zdraví. Co všechno vám pažitka neboli šnytlík nabízí?

Zmírnění alergií? Přesně tak

Hlásíte se do kategorie nešťastníků, které naprosto vykolejí pyly, srst čtyřnohých mazlíčků nebo prašné prostředí? Podle expertních odhadů trpí nějakou formou alergie zhruba třetina tuzemáků, takže vaši indispozici jistě chápe kdekdo. Co s tím? Mohla by pomoct pravidelná konzumace zmíněného zelenáče. Toto oblíbené ochucovadlo totiž obsahuje unikátní antibakteriální látku zvanou alicin. Té závěry mnoha studií přisuzují schopnost zmírnění alergických příznaků. V její souvislosti se ale hovoří také o prevenci rakoviny, trombózy či diabetu.

Záruka optimismu a žádné splíny

Co si budeme vykládat, špatné náladě sem tam propadne každý. Kéž by existovalo nějaké ochranné opatření, co by chmury udrželo daleko od těla, viďte? Počkat, něco takového vlastně umí potravina, o níž se právě bavíme! Poskytne totiž poctivou dávku kyseliny listové, která je spojována s lepším psychickým rozpoložením, jelikož pomáhá produkovat neurotransmiter dopamin v mozku. To ostatně potvrzuje i americká studie z roku 2012, jejíž poznatky sdělují, že lidé ve středním věku, kteří pravidelně konzumují kyselinu listovou, vykazují výrazně nižší riziko symptomů deprese.

Redukce cholesterolu, která přijde vhod

Díky vysokému podílu antioxidantů a vlákniny má pažitka i další nesporné plus. Každé její sousto přispívá k rozpouštění a následnému vylučování nahromaděného cholesterolu z organismu. Přesně z tohoto důvodu platí rostlina, jež z botanického hlediska náleží do česnekového rodu, za skvělou výživu pro celý kardiovaskulární systém. No vida, taky možnost, jak udělat něco pro své srdce…

Zdravé a odolné kosti? Jasná věc

Vitamin K má mnoho důležitých funkcí, takže mít ho dostatek by mělo být vaší prioritou. Kromě toho, že posiluje kosti, protože hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku, bojuje také proti různým infekcím. Ovšem nezbytný je i pro srážení krve nebo jaterní funkce. Odkud tuto mocnou živinu můžete čerpat? Mezi hodně bohaté zdroje patří právě šnytlík, což ví málokdo.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat