Prostreno.cz

Střapatý koriandr v sobě skrývá prospěšné účinky

Chcete vařit chutně a zdravě? Pak dejte šanci koriandru. Jeho chuť mnohé odradí, ale jeho účinky byste i přes nevoli měli vzít v potaz. Napomáhá správnému trávení, reguluje cholesterol, bojuje proti zánětům a prospívá očím. Příznivý vliv má ale i na vzhled. Nevěříte?

Koriandr znali již staří Egypťané, kteří ho používali jako obětní rostlinu. Pro Řeky a Římany byla tato jednoletá bylina neodmyslitelnou součástí kořeněných vín, léčivých přípravků a afrodiziakálních nápojů lásky, přičemž do jejích listů balili i potraviny, aby vydržely déle čerstvé. Jak často na koriandr přijde řada ve vaší kuchyni? Ochucovadlo s dlouhou tradicí totiž nabízí zajímavé zdraví prospěšné účinky, o kterých možná nemáte ani tušení. Například tyhle!

Ukázkové trávení a cholesterol v lati

To, že potraviny bohaté na vlákninu jsou pro prevenci zácpy a ostatních zažívacích problémů nezbytné, jste určitě slyšeli. Nesčetněkrát. Ale kde tuto vzácnou živinu hledat? Jejím bohatým zdrojem je zmíněná ingredience, jež se přidává k masu, ovšem rovněž pozvedne chuť polévek, omáček, paštik, likérů, a dokonce i sladkých pokrmů. Nelze nezmínit, že vláknina zároveň detoxikuje organismus, chrání před rakovinou tlustého střeva a reguluje množství cholesterolu v krevním řečišti, čímž předchází kardiovaskulárním chorobám.

Voňavé řešení zánětů

Přestože je zánět nutnou součástí léčebného mechanismu organismu, když trvá moc dlouho, dobře to rozhodně není. Jakmile totiž přeroste v chronickou záležitost, podstatně zvyšuje pravděpodobnost cukrovky, infekcí a depresí. Tedy alespoň takhle to naznačují odborníci s tím, že pacienta mnohdy postihují i bolesti kloubů a nepříjemné migrény. Jaká první pomoc se v takových případech přímo nabízí? Překvapivě koriandr! Závěry americké studie z roku 2015 naznačují, že vykazuje silné protizánětlivé a analgetické vlastnosti, tudíž vám uleví hned dvakrát.

Ostrý zrak a zdravá pleť

Uvedený přírodní poklad rovněž platí za neskromnou zásobárnu antioxidantů, včetně vitaminu A. O něm je známo, že je nesmírně důležitý pro správné fungování sítnice. Jeho vlivem se oči také snáze přizpůsobují různým světelným podmínkám. Za zmínku jistě stojí i to, že „áčko“ zvyšuje průtok krve, tudíž napomáhá k lepší hydrataci pleti. Podílí se ovšem i na regeneraci kožních tkání, což vzhled pochopitelně ovlivňuje jenom příznivě.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat