Prostreno.cz

Přírodní antibiotikum v podobě černuchy seté

Černucha setá lidově černý kmín není rozhodně výstřelkem moderní doby, její historie sahá až do starého Egypta, kde byla uctívanou rostlinou, což dokládá nález v hrobce faraona Tutanchamona. O léčivých účincích černého kmínu se zmiňují Hippokrates, Avicenna i Mattioli, jsou popsány i ve spisech čínské, tibetské i ajurvédské medicíny. A proč na ni nedali dopustit?

Tradiční léčitelství vzdává černuše seté hold díky její léčivé schopnosti v mnoha oblastech. Lidově černý kmín je nejvíce oblíbený jako širokospektrální antibiotikum, tato semínka zneškodňují bakterie a viry, léčí mnohé potíže, se kterými si neporadí ani antibiotika!

Černý kmín je plný vitaminů a minerálů. Obsahuje vitaminy A, D, E, a vitaminy skupiny B. Z minerálů je v něm zastoupen fosfor, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Dále obsahuje cenné fytosteroly, omega-3 a 6 mastné kyseliny a spoustu dalších cenných látek. A jaké jsou jeho hlavní přínosy?

Pro zdraví trávicí soustavy

Černucha se využívá především při léčbě všech možných problémů, které jsou spojeny s trávicí soustavou. Účinně působí proti nadýmáni, podporuje činnost střev, žaludku a jater. Připisují se jí rovněž pozitivní účinky při likvidaci střevních parazitů. Má vliv na zpomalení růstu nádorových buněk a v léčitelství se doporučuje jako prevence rakoviny.

Zmírňuje respirační potíže

Dalším využitím černuch, je při respiračních obtížích, můžete se na ní spolehnout při onemocnění horních cest, při snižování horečky či na zmírnění alergických reakcí a astma.

Blahodárné účinky bez hranic

Přínosů není nikdy dost a černucha se vám doma rozhodně neztratí. Mimo již uvedené také stojí za zmínku, že snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Celkově zmírňuje bolest, proto je i velmi vyhledávanou ženskou bylinou na zmírnění bolestivé menstruace. Bylinka je také přínosná při léčbě neplodnosti žen i mužů. Při pravidelné konzumaci je považována černucha za bylinu dlouhověkosti.

V jaké formě je k dostání?

Z černuchy se používají její černá semínka, která připomínají svým tvarem zrnka kmínu. Zakoupíte je jako taková, jako prášek nebo jako olej lisovaný za studena.

Použití

Běžně se z černých semínek připravuje odvar nebo je můžete konzumovat přímo. Semínka můžete přidávat například do jogurtu, smoothie i do ovocných a zeleninových salátů. Olej z černého kmínu můžete zařadit i do svého redukčního jídelníčku. Černý olej je schopen potlačit chuť k jídlu a zamezuje tak nekontrolovatelnému přejídání. Přítomné vitaminy skupiny B nastartují energetický metabolismus těla a tím přispívají k pasivnímu spalování tuků.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat