Prostreno.cz

Příprava domácího maggi a kořenící směsi z libečku

Libeček lékařský, lidově zvaný maggi, dokáže jedinečným způsobem obohatit chuť polévek a omáček! Na důkaz si z něj připravte vlastní domácí koření!

Libeček je nejen oblíbené dochucovadlo, ale zároveň také léčivá bylinka. Pomáhá při problémech s močovými cestami a zahlenění, pročišťuje, zmírňuje trávicí potíže a řadí se k afrodiziakům. Je velmi silný a aromatický, proto se doporučuje dávkovat jej s opatrností. Do vývaru lze vložit v zabaleném balíčku a po krátkém povaření jednoduše vytáhnout. Lze ho dobře mrazit i sušit a díky tomu ho můžete v kuchyni využívat celoročně. V sušené podobě je výraznou ingrediencí například do domácí vegety. Zkuste si ji vyrobit, už nikdy nebudete chtít jinou!

Vegeta

Budete potřebovat 2 kg mrkve, 1 kg petržele s natí, 1 kg celeru s natí, 1 kg pastináku, 1 kg pórku, 2–3 větší papriky, 1 větší stonek libečku s listy, sůl a moučkový cukr.

Zeleninu očistěte a nastrouhejte najemno, případně použijte kuchyňský robot a nasekejte. Následně vše nechte důkladně prosušit na slunci nebo dejte do sušičky. Tu nejhorší práci máte za sebou, nyní už stačí uvedené ingredience smíchat dohromady, doplnit sůl s cukrem a je hotovo. Pokud máte raději dochucovadla v tekuté formě, tak i pro vás máme skvělý tip!

Domácí maggi

Když se rostlina rozbují, zřejmě začnete hledat recepty, kde je její spotřeba vysoká. V tom případě určitě stojí za to vyzkoušet domácí tekuté maggi!

K ruce si připravte obrovskou kytici čerstvého libečku, 0,5 l vody, lžičku soli a 2 polévkové lžíce oleje.

Bylinku nasekejte i se stonkem, ideálně v mixéru, aby byla opravdu nadrobno. Dejte na 20 až 30 minut povařit do půllitru vody. V dalším kroku přeceďte přes gázu a do macerátu přidejte sůl a olej. Takto upravený macerát dejte zpět do hrnce a pomaličku na nízkém stupni nechte redukovat na polovinu. Ještě horký přelijte do uzavíratelné nádoby. Z půllitru vody byste měli získat zhruba 200 ml tekutého koření.

Libečková sůl

Dalším způsobem, jak zužitkovat velkou úrodu této rostliny, je libečková sůl, která se dá zkombinovat i s jinými bylinkami. Co všechno je potřeba?

Na stůl dejte středně velkou mísu čerstvého libečku a šálek hrubozrnné soli. Libeček nasekejte mixérem najemno a přidejte hrubozrnnou sůl. Hmotu rozetřete rovnoměrně na plech vystlaný pečicím papírem. (V létě se dá sušit na slunci, ale rychlejší to bude v pootevřené troubě při teplotě 50 stupňů). Takto upravenou sůl nasypejte na maso nebo pečenou zeleninu, nic jiného při grilování není potřeba. Dobrou chuť!

Zdroj: www.home-made-food.com, www.betterbutter.in





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat