Prostreno.cz

Třapatka je kráska s léčivými účinky

To nejlepší, co můžete pěstovat na záhonech s trvalkami? Dejte zelenou třapatce, která podpoří obranyschopnost těla, zapůsobí proti infekcím a zároveň sníží horečku, až to budete nejvíc potřebovat!

Třapatku znali již severoameričtí indiáni, kteří z ní připravovali rostlinnou kaši. Ta se dávala do obvazů, jež se přikládaly na rány. Zmíněná rostlinka se využívala i při revmatismu, příušnicích, spalničkách, popáleninách a bolesti zubů. Kořen se také žvýkal, a to z důvodu, že podporoval produkci slin, čím se dřív zabraňovalo žízni. V Evropě se třapatka stala známou jako léčivá bylinka až ve 20. století. Dnes už je výtažek součástí hotových přípravků ke zvýšení obranyschopnosti těla, užívá se proti lehkým infekcím provázeným horečkou a dokáže zkrotit chřipkové onemocnění. Proč ji musíte mít i vy?

Domácí lékař a okrasa v jednom

Bylinka také zvyšuje imunitu při opakovaných onemocněních dýchacích a odvozeně i močových cest. Urychluje rekonvalescenci a má příznivý vliv na celkovou kondici organismu. Suma sumárum působí proti mikrobům, kandidám, kvasinkám a celkově má protizánětlivé a antimikrobické účinky. Studie prokázaly její sílu proti bronchitidě, kašli, nachlazení, chřipce, horečce, infekcím a bolestem v krku. Když si vezmete tři až pět semen do úst a budete je přežvykovat, prý si ulevíte od bolesti. Ať už je to pravda, nebo ne, určitě se vyplatí znát oblast výskytu.

Třapatka kvete od července do srpna a najdete ji na slunných místech, která jsou bohatá na živiny. V našich zemích se pěstuje na záhonech s trvalkami. Množí se výsevem na jaře nebo dělením na podzim, má přitom minimální nároky na zavlažování. Květními plátky se mohou zdobit různé pokrmy. Kořeny jsou surovinou k přípravě čaje nebo výtažků.

Benefity pro všechny

Pokud se ptáte, čím se tato třapatka liší od dalších druhů, tak toho moc nebude. Třapatka bledá (Echinacea pallida) nebo třapatka nachová (Echinacea purpurea) mají stejné účinky jako třapatka úzkolistá (Echinacea angustifolia). Třapatka nachová se však považuje za okrasnější. A jak je to s jejím využitím v zahradě?

„Úzkolistka“ s euplatní ve svažitých nebo vyvýšených záhonech, vhodná je hlavně do smíšených trvalkových záhonů. Líbí se coby netradiční obruba cestiček a zahradních chodníků a zdobí zahradu až do podzimu. Nutno také podotknout, že třapatka mezi medonosné rostlinky lákající včely, neunikne však ani pozornosti motýlů. Tak co, už ji máte?

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.gardening.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat