Prostreno.cz

Topinambur je retro trend který detoxikuje vaše tělo

Topinambur je tak trochu zapomenutou zeleninou. V posledních letech však opět začíná být v kurzu. K dostání je na farmářských trzích nebo v obchodech se zdravou výživou. Jak se podepíše i na vašem zdraví a co má společného s detoxikací?

Artyčoky z Jeruzaléma jsou známé pod několika různými názvy. Říká se jim topinambury, židovské brambory nebo právě jeruzalémské artyčoky. Jedná se o kořenovou zeleninu z čeledi hvězdnicovitých, přičemž hlízu, připomínající skutečné brambory, lze konzumovat mnoha způsoby. Vařená má sladkou a oříškovou chuť, zároveň nabízí mnoho zdravotních účinků. Jakých?

Doplněk stravy

Existuje mnoho historických záznamů, které dokládají, že se uvedená hlíza se již dlouho používá jako doplněk stravy. To proto, že obsahuje mnoho živin, z nichž tělo rádo čerpá. Když tedy i vy budete jeruzalémské artyčoky jíst, získáte jistotu, že organismus dostane vše, co potřebuje ke svému fungování.

Prostředek pro snížení hladiny cukru v krvi

Od starověku se jeruzalémský artyčok přidával do stravy z důvodu, že snižuje hladinu cukru v krvi. Pokud tedy trpíte cukrovkou, hlíza může být váš mocný spojenec.

Kontrolor cholesterolu

I v případě, že vás trápí vysoká hladina cholesterolu, je vhodné poohlédnout se po jeruzalémském artyčoku, jenž umožňuje rychlejší metabolizaci tuků. Zmíněná hlíza také normalizuje hladiny cholesterolu v krvi a chrání před kardiovaskulárním onemocněním.

Dobrý zdroj bílkovin

Různé hlízy, různé nutriční profily. Co se však topinamburu nedá upřít je vysoký obsah bílkovin, díky kterým vyčnívá nad ostatními. Ostatně, proteiny z jeruzalémského artyčoku z něj dělají dokonalou zeleninu, která by neměla chybět ani na vašem stole.

Detoxikační agent

Hlíza se může pochlubit aminokyselinami bohatými na síru. Právě ony udržují pružnost pojivových tkání a zároveň umožňují játrům snadnější detoxikaci organismu.

Další bonusy

Topinambur poskytuje i slušnou dávkou železa, jež je důležité pro správný průtok krve a její srážení. Jeruzalémský artyčok však patří i k zásobárnám draslíku, o kterém se říká, že může snížit pravděpodobnost infarktu, neboť zabraňuje přebytkům sodíku. Artyčoky z Jeruzaléma jsou dobré také pro regulaci pohybů střev a podporu imunity. Tak co, zkusíte je v hlavní sezoně, která trvá od října do března přidat na svůj jídelníček? Pak zkuste připravit třeba topinamburový krém, ke kterému budete potřebovat cibuli, topinambur, brambory, máslo, kuřecí vývar, smetanu, tymián, sůl a pepř.

Očištěný topinambur nakrájejte na menší kousky, stejně jako cibuli. V hrnci rozpusťte máslo, na něm topinambur zpěňte společně s tymiánem. Zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu. Přidejte brambory a smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Na závěr polévku rozmixujte a přeceďte.

Zdroj: eathis.com, nature-and-garden.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat