Prostreno.cz

Vůně asijské a karibské kuchyně aneb Objevte máčku smrdutou

Máčka smrdutá neboli mexický koriandr je bylina, která má podobné aroma a chuť jako nám známější koriandr setý, ale nejsou to stejné rostliny. Máčka smrdutá má dlouhé, zoubkované listy a vypadá trochu jako dlouholistý salát. Máčka má také mnohem silnější chuť a aroma než koriandr, a proto se používá v menším množství. Typická je pro pokrmy z Karibiku, Střední Ameriky, Jižní Ameriky a Asie. Pěstovat ji, ale můžete i u nás, poznejte všechna její využití.

Máčka smrdutá (Eryngium foetidum) roste podobně jako salát s listy kolem centrální růžice. Pokud máčku necháte vykvést, můžete se těšit z krásného modrého květu. Máčka se používá jak pro své kulinářské využití, tak i v tradiční čínské medicíně. U nás se s ní obvykle nesetkáte, ale dají se zakoupit semena a máčku si můžete vypěstovat, jedná se o dvouletou bylinu.

Výrazná chuť

Ačkoli chuť a vůně máčky a koriandru jsou na první dojem srovnatelné, při vaření poznáte, že máčka je mnohem aromatičtější a chuťově výraznější. Proto s ní zacházejte opatrněji a dávejte menší množství, než byste dali běžného koriandru. Dokonce se říká, že máčka je až desetkrát silnější. Dalším rozdílem je to, že koriandr setý se do většiny pokrmů přidává až na konec, jinak by se jeho chuť vytratila, oproti tomu máčku můžete přidat do pokrmů během přípravy, její silné aroma vydrží i vysoké teploty.

Máčka má natolik výraznou chuť, že ne každý si ji zamiluje, má své příznivce i odpůrce. Má pronikavé aroma a nahořklou chuť.

Vaření s máčkou

Listy máčky můžete přidávat rovnou do pokrmů při přípravě, jen buďte velmi opatrní s množstvím. Máčka se hodí do všech jídel, kam běžně přidáváte koriandr. Pro zajímavost, v některých receptech pro vietnamskou hovězí nudlovou polévku (pho bo), jsou role koriandru obráceny, do polévky během přípravy se přidává koriandr setý, zatímco máčka smrdutá je vyhrazena pro závěrečnou ozdobu.

Recepty

Culantro je velmi populární bylina v karibské kuchyni a společná složka ve vonné bylinné a zeleninové směsi zvané sofrito. V Karibiku a Jižní Americe je běžnou součástí při přípravě dušených mas. Dále se běžně používá v asijské kuchyni.

Přínosy pro zdraví 

Jak již bylo zmíněno, máčka se také používá v tradiční čínské medicíně. Má silné protizánětlivé vlastnosti, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Také má i analgetické schopnosti a tím přispívá k tlumení bolesti. Čaj z listů napomáhá při léčbě horních cest dýchacích, mírní zimnici a sráží horečku. Z listů máčky se také připravují obklady, které údajně při revmatických potížích a mírní otoky kloubů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat