Prostreno.cz

Asijské bylinky dokonale provoní jídlo a uleví i od zácpy

Asijské bylinky jsou skvělým dochucovadlem vašich oblíbených pokrmů. Vedle chuťového efektu mají také zdravotní pozitiva. Poznejte jaká?

Lidské tělo je předurčeno reagovat na určité potraviny určitým způsobem. Souvisí to s živinami, minerály a všemi látkami, které se v těchto potravinách přirozeně nacházejí. Bylinky a koření byly součástí tradiční medicíny v Asii po tisíciletí. Pojďme se podívat na některé z těchto bylin a koření a poznejte jejich léčebné využití.

Zázvor

Zázvor je běžnou složkou při vaření v jihovýchodní Asii. Vydává příjemnou vůni a má zahřívací vlastnosti. Oddenek zázvoru je obvykle součástí kořeněných past, polévek a omáčkách.

V lidovém lékařství se užívá také zázvorový čaj pro zmírnění příznaků nachlazení a kašle, jako je ucpaný nos a škrábání v krku. Zázvor má mnoho přínosů pro zdraví, je silně antiseptický a antibakteriální, přispívá k celkové detoxikaci organismu. Zázvor můžete přidávat například do polévek i omáček.

Badyán

Badyán je jednou z přísad v čínském pětidruhovém prášku, které se používá k dochucení vietnamské polévky pho. Ve skutečnosti komplexní chuť badyánu chuťově zlepšuje maso a je vítaným doplňkem sladkých pokrmů včetně perníku a jablečných dezertů.

Badyán obsahuje účinnou látku zvanou oseltamivir. Badyán má antibakteriální a antifungální vlastnosti a je bohatý na antioxidanty.

Kurkuma

Kurkuma je velmi všestranné koření, které nabízí spousty zdravotních bonusů. Špetku kurkumy můžete přidávat téměř do každého jídla i do polévek, vynikající je v rajčatových omáčkách a v masových směsí. Kurkuma se v tradiční medicíně využívá při léčbě diabetu, trávicích potíží, zmírňuje bolesti kloubů a údajně působí i jako posilovač paměti pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. V poslední letech vědci zkoumají i její protirakovinné účinky. No zkrátka prevence není nikdy dost, konzumace kurkumy se vám opravdu vyplatí.

Voňatka citronová neboli lemongrass

Voňatka citronová má silné antioxidační, antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti. V ajurvédské medicíně se používá jako diuretikum k uvolňování toxinů z těla, jako relaxant k uklidnění nervů a jako analgetikum, které snížuje horečku.

Stejně jako u většiny bylinek plných minerálů a živin je nejlepším způsobem, jak z citronové trávy těžit, vzít si ji čerstvou. Přidejte několik stonků do hrnce s polévkou, k dušenému masu, nebo dokonce i do zmrzliny. Voňatku citronovou můžete také použít k přípravě teplých i studených nápojů.

Oregano

Toto magicky voňavé a zemité koření je často součástí omáček na těstoviny a pizzu. Při vaření můžete listy čerstvého oregana přidávat do pokrmů, ale sušená bylina mám mnohem koncentrovanější chuť a aroma.

Podle lidové filipínské medicíny, džus extrahovaný lisováním listů oregana je vysoce účinný lék na kašel, nachlazení, bronchitida a další respirační onemocnění. Oregano má vysoké hladiny antioxidantů a pravidelná konzumace je velkou podporou imunitního systému.

Semena a listy koriandru

Každá část rostliny koriandru je jedlá, ale nejpoužívanější část jsou čerstvé listy. Semena koriandru jsou zahrnuta v mnoha základních směsí koření v jihovýchodní Asii, listy jsou základem vietnamských jídel, jako je pho, bun bo xao a celé řadě salátů.

Listy koriandru jsou plné vitaminů a minerálů, včetně vitamínu C, vitaminu A, vápníku, draslíku a hořčíku. Semena, která mohou být skladována po dobu dvou let, nesou stejnou směs vitamnů i minerálů, ale v menším množství.

Pokud si chcete udržet čerstvé zásoby listů koriandru (pro jejich nutriční hodnotu nebo jednoduše proto, že je milujete), je snadné je pěstovat ze semen. Namočte semena koriandru přes noc a druhý den vložte do truhlíku. Posypte slabou vrstvou půdy a umístěte na stinné místo, protože koriandr nenávidí teplo, ale potřebuje dostatek vody. Přibližně za šest týdnů můžete sklízet jeho chutné listy.

Bazalka

Bazalka je bohatá na určité fytochemické složky, které údajně účinně bojují se stresem stejně účinně jako antidepresiva. Dále je bazalka bohatá na antioxidanty, má antimikrobiální a antivirové vlastnosti.

Zdroj: healthline.com, delishably.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat