Prostreno.cz

Levný detox těla pod taktovkou obyčejného prosa

Odmítáte lepek, máte vysoký krevní tlak, nebo se nemůžete zbavit plynatosti? Zařaďte na svůj jídelníček proso! Pomůže i s detoxem těla.

Proso (Panicum miliaceum) je skupina drobnozrnných trav, která se pěstuje po celém světě. Daří se mu v relativně drsném a suchém prostředí, což z něj činí vysoce univerzální plodinu. Ostatně, právě ono je vedle pšenice a ječmene jednou z nejstarších kulturních obilnin.

Proso je dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny, podobně jako ostatní zrna. Tělu také dodává živiny, vitaminy, minerály a organické sloučeniny, které mohou lidskému zdraví prospět mnoha různými způsoby. Navíc platí, že proso je bezlepkové, takže jej milují i ti, kdo mají celiakií. Ovšem nejen oni tuto potravinu, kterou znali již naši předci, vychvalují. Taky si zamilujete tyhle jeho účinky na vaše zdraví!

Chrání srdce

Výzkumníci z americké Univerzity v Kentucky poukázali na spojení mezi celými zrny a prevencí rizika srdečních onemocnění. Pravda je taková, že konkrétně proso může být jedním ze zdravějších zrn, které chrání srdce. Patří totiž k bohatým zdrojům hořčíku, tedy důležitého minerálu, jenž snižuje krevní tlak a riziko infarktu či mrtvice, zejména v případě aterosklerózy.

Proso je zároveň i zdrojem draslíku. Ten zase udržuje nízký krevní tlak tím, že působí jako vazodilatační činidlo. (Snížení krevního tlaku a optimalizace oběhového systému je jedním z nejlepších způsobů ochrany kardiovaskulárního zdraví.)

Kontroluje hladinu cholesterolu

Hladiny cholesterolu jdou ruku v ruce se zdravím srdce. Vysoké množství vlákniny v prosu blahodárně působí na snižování LDL špatného cholesterolu a souběžně s tím podporuje účinky toho dobrého (HDL cholesterolu).

Může pomoci předcházet diabetu 2. typu

Cukrovka je onemocnění postihující miliony lidí po celém světě. Naštěstí právě proso snižuje pravděpodobnost diabetu typu 2, a to díky významnému množství hořčíku.

Působí na trávení

Trpíte nadýmáním, plynatostí, zácpou nebo křečemi? Jezte prosto, jenž se hladce pohybuje zažívacím systémem a reguluje trávicí proces.

Detoxikuje tělo

Podle americké Texaské univerzity je proso zásobárnou fenolů a antioxidantů, jež zbavují toxinů. Kvercetin, kurkumin, kyselina ellagová a různé další prospěšné katechiny mohou pomoci vyloučit z vašeho systému jakoukoli cizí látku, neboť podporují správné vylučování a neutralizaci enzymatické aktivity v určitých orgánech. Poptejte se v prodejnách zdravé výživy a vraťte se ke způsobu stravování našich předků!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8005370/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat