Prostreno.cz

Rudých malin si dopřávejte plné hrsti

Maliny jednoznačně patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému ovoci. A právě vrcholí jejich sezóna. Jak je to s jejich konzumací při redukční dietě a co mají společného s kožními chorobami?

Keř plný malin je součástí mnoha zdejších zahrad a jejich sezona se pomalu rozbíhá. Lahodné, svěží a slaďoučké plody se hodí do koláčů a zákusků, dělají se z nich marmelády, džemy či sirupy a horké se hodí například k vanilkové zmrzlině. Toto typicky letní ovoce je však nejen nesmírně chutné, ale hlavně zdravé a prospěšné pro lidský organismus. Pojďte se zblízka podívat na to, jakými léčivými vlastnostmi disponují. Tohle jsou důvody, proč byste je měli jíst pravidelně!

Vitaminová bomba

Maliny jsou v první řadě zdrojem mnoha důležitých látek, jejichž deficit se může negativně podepsat na vašem zdraví. Skrývají se v nich vitaminy C, E i K a mnohé z vitaminů skupiny B, například riboflavin, kyselina listová a pantotenová. Z minerálních látek a stopových prvků v nich lze najít zejména draslík, hořčík, vápník či fosfor.

Protirakovinné účinky

Podobně jako i další druhy bobulovin, maliny jsou bohaté na antioxidanty. Jde o přirozeně se vyskytující obranné látky, jen mají schopnost v organismu neutralizovat volné radikály. Tím napomáhají chránit buňky před poškozením ze strany zmíněných radikálů. Takové ataky mohou vést k mutacím i aktivaci rakovinových buněk. Díky malinám si však udržíte nejen zdraví, ale také štíhlou linii!

Zanedbatelný obsah cukru

Ovoce je sice velmi zdravé a chutné, ale většina druhů obsahuje zároveň mnoho cukru, proto byste ho měli konzumovat s rozumem. Slaďoučké maliny se však řadí mezi ovoce s nejnižším obsahem cukru, a to spolu s brusinkami či ostružinami. Bez obav si na nich můžete pochutnávat i při různých redukčních dietách. Mají nízký glykemický index a pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi, proto jsou vítanou součástí stravy diabetiků. To však ani zdaleka není všechno!

Péče o oči, pokožku, vlasy i nehty

Tyto chutné bobulovité plody se díky svému složení starají také o dobrý stav zraku. Představují skvělou formu prevence před vznikem různých problémů s očima. Kromě toho podporují zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Do jídelníčku je zařaďte i v případě, že vás neustále trápí nějaké kožní choroby.

Podpora trávení

Maliny jsou přibližně z 80 procent tvořeny pouze vodou. Dále obsahují malé množství sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Poměrně bohaté jsou však na vlákninu, která je nezbytná pro správnou činnost střev, dobré trávení a pravidelné vyprazdňování. Navíc napomáhají z těla odvádět přebytečnou vodu.

Na co si dát pozor?

Léčivé jsou nejen červené plody malin, ale i listy keře, na němž rostou. Výluh z nich můžete použít při zánětech ústní dutiny, ke kloktání nebo na potření pokožky u chronických onemocnění kůže. Při koupi či nasbírání malin však mějte na paměti, že velmi rychle podléhají zkáze – plesnivějí a lze je skladovat nejvýše jeden den!

Zdroj: eatingwell.com, health.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat